zaterdag 3 maart 2012

INPLANTING ASIELCENTRUM NIET VERANTWOORD Leeuwse burgemeester Lieve Vanlinthout(CD&V) wil gesprek met staatssecretaris Maggie De Block


SINT-PIETERS-LEEUW - Burgemeester Lieve Vanlinthout(CD&V) wil zo vlug mogelijk een gesprek met staatssecretaris Maggie De Block over de mogelijke inplanting van een asielcentrum in Sint-Pieters-Leeuw.
Dit zou eventueel kunnen komen in het voormalige Bejaardencentrum Atlantis op Negenmanneke in Sint-Pieters-Leeuw. Onlangs was er nog een betoging georganiseerd door Vlaams Belang die dit niet zag zitten.
Lieve Vanlinthout: “ Tijdens het onderhoud met de staatssecretaris wil ik haar persoonlijk op de hoogte brengen van de negatieve conclusies van de preventiedienst van de Brandweer van Halle, aangaande een eventuele onderbrenging van dergelijk centrum in het vroegere rust- en verzorgingstehuis Atlantis, alsook van meerdere bezwaren dienaangaande van haarzelf als burgemeester.
Burgemeester Lieve Vanlinthout stoort zich vooral aan het feit dat de staatssecretaris het nog heeft over “aan asiel-of terugkeercentrum in Sint-Pieters-Leeuw dat nog tot de mogelijkheden behoort en dat er nog geen definitieve beslissing genomen is. “
Tekenend in dit dossier is dat in november van vorig jaar al een negatief verslag vanwege de preventiedienst van de Brandweer Halle werd overgemaakt aan toenmalig premier Leterme, Fedasil en dienst Vreemdelingenzaken. Ook kreeg de omgeving van het voormalige Atlantis al meermaals af te rekenen met watersnood.
Burgemeester Lieve Vanlinthout(CD&V) hoopt nu dat staatssecretaris De Block het dossier in handen heeft en ook op de hoogte werd gebracht van de inhoud van het gesprek met voormalig premier Leterme.

Geen nieuw grootschalig asielcentrum in De Haan


Brugge - De woonhuizen bij de voormalige rijkswachtkazerne in De Haan zullen gebruikt worden voor de opvang van asielzoekers. Dat gebeurt in het kader van een overeenkomst tussen Fedasil en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
Het wordt geen grootschalige opvangstructuur, er zullen maar 18 opvangplaatsen beschikbaar zijn verspreid over 4 woningen. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block geantwoord op een parlementaire vraag van senator en fractievoorzitter Bart Tommelein (Open Vld).
“Ik begrijp de ongerustheid van sommige bewoners maar de opvangcapaciteit van deze woningen blijft heel beperkt. Bovendien kan ik u verzekeren dat Vluchtelingenwerk Vlaanderen over veel ervaring beschikt op het vlak van de opvang van asielzoekers en ik twijfel er niet aan dat de verantwoordelijken van deze opvangstructuur zullen kunnen antwoorden op de bezorgdheden van de bewoners”, aldus de staatssecretaris.
De huizen aan de Copmanlaan zouden begin juni asielzoekers moeten opvangen die momenteel worden opgevangen op locaties in Knokke die moeten sluiten.

China wil 30 Noord-Koreaanse vluchtelingen terugsturen


  • woensdag 29 februari 2012, 07:16
  • 51 keer beluisterd
AUDIO Al meer dan 20.000 mensen zijn de afgelopen decennia de honger, armoede en repressie in Noord Korea ontvlucht. De meeste vluchtroutes lopen via China. Maar dat land treedt streng op en stuurt Noord Koreanen zonder pardon terug. Opnieuw dreigen dertig vluchtelingen te worden uitgezet.

Amnesty: ‘China draagt vluchtelingen over aan Noord-Korea’


De Chinese autoriteiten moeten Noord-Koreanen die de grens over zijn gevlucht, om vervolgens naar Zuid-Korea af te reizen, niet onder dwang terugsturen. Dat zegt Amnesty International nadat is gebleken dat negen mensen aan de Noord-Koreaanse autoriteiten zijn overgedragen.
Minstens 40 Noord-Koreanen worden naar verluidt momenteel vastgehouden in detentiecentra in de buurt van de Chinees-Noord-Koreaanse grens in Noord-Oost-China. Indien teruggestuurd, lopen ze het risico van marteling, andere vormen van mishandeling, dwangarbeid, gevangenschap in politieke gevangenkampen en executie.
In januari heeft de Noord-Koreaanse autoriteiten grensoverschrijders zware straffen in het vooruitzicht gesteld na hun terugkeer. “De Chinese autoriteiten moeten ervoor zorgen dat niemand wordt aangehouden of vervolgd omdat ze naar China zijn gereisd, noch onderworpen worden aan grove schendingen van hun mensenrechten bij terugkeer naar Noord-Korea. De Chinese autoriteiten moeten ook stoppen met het overtreden van het internationaal recht overtreden en ophouden met het terugsturen van mensen naar een land waar ze worden geconfronteerd met vervolging, foltering en dood,” aldus een verklaring van Amnesty.
Vluchtelingen die onder dwang zijn teruggestuurd naar Noord-Korea dreigt opsluiting in een van de politieke gevangenkampen, zoals de beruchte Yodok-gevangenis, waar gevangenen worden gedwongen tot harde arbeid voor maximaal 12 uur per dag. In 2011 vertelden ex-gedetineerden uit Yodok dat gevangenen worden gedwongen te werken in omstandigheden die de slavernij benaderen en dat ze vaak worden onderworpen aan foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling. Geïnterviewden waren getuige geweest van openbare executies.
Het is Noord-Koreanen niet toegestaan ​​naar het buitenland af te reizen zonder toestemming van de staat, waardoor het vrijwel onmogelijk is om te vertrekken. Echter, ondanks de aanzienlijke risico’s, vluchten elk jaar duizenden Noord-Koreanen illegaal de grens over naar China. China beschouwt alle Noord-Koreanen zonder papieren als economische migranten en brengt ze met gewed terug naar Noord-Korea als ze worden betrapt. Hoewel China het VN Vluchtelingenverdrag heeft ondertekend, verhindert het dat de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, toegang krijgt tot de gedetineerde Noord-Koreanen.
Het internationaal recht verbiedt de gedwongen terugkeer, hetzij direct of indirect, van elk individu naar een land waar ze het risico lopen van vervolging, foltering of andere vormen van mishandelingvof de dood. De Noord-Koreaanse autoriteiten weigeren toegang verlenen aan internationale waarnemers voor de mensenrechten, waaronder Amnesty International en de speciale VN-rapporteur over de situatie van de mensenrechten in Noord-Korea.
Bron: Amnesty International

Direct verblijfspas voor uitgenodigde vluchteling


Vanaf vandaag krijgen uitgenodigde vluchtelingen direct na aankomst in Nederland hun verblijfspas van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). Rob van Lint, hoofddirecteur van de IND, reikte vandaag op Aanmeldcentrum Schiphol het eerste document volgens deze nieuwe werkwijze uit aan een Birmees vluchtelingengezin dat op uitnodiging vanuit een vluchtelingenkamp in India naar Nederland komt.
Sinds halverwege vorig jaar krijgen uitgenodigde vluchtelingen na aankomst direct een huis in een gemeente. Ze hoeven niet eerst te wachten in een asielzoekerscentrum. Hierdoor kan het inburgeringproces in de Nederlandse samenleving direct beginnen. Het bespaart ook de kosten van opvang in een azc.
De vluchtelingen kregen tot nu toe echter nog niet direct een verblijfspas, wat zorgde voor een aantal praktische problemen. Zonder verblijfspas kon bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering afgesloten worden, kregen zij geen bankrekening en geen huurcontract. Dit moest via omwegen door hun gemeente en het COA worden opgelost.
Om snel verblijfspassen te maken heeft de IND nu een speciaal apparaat om op locatie een pasfoto en vingerafdrukken te nemen. Het apparaat koppelt deze gegevens aan de personalia. De medewerkers van de IND nemen het apparaat mee op hun selectiemissies naar de vluchtelingenkampen. Bij aankomst van de vluchtelingen in Nederland ligt de verblijfspas dan al klaar.
Elk jaar nodigt Nederland ongeveer 500 vluchtelingen uit om zich in Nederland te vestigen. Het gaat om mensen die jarenlang vaak in erbarmelijke of uitzichtloze omstandigheden hebben doorgebracht in vluchtelingenkampen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De UNHCR draagt deze mensen voor bij de IND; de IND selecteert de groep mede op basis van het Nederlandse asielbeleid. In tegenstelling tot gewone asielzoekers weten deze vluchtelingen als ze in Nederland aankomen al dat ze mogen blijven.

Trein met vluchtelingen naar Z-Sudan


KHARTOEM - Een trein van zestig wagons, met daarin veertienhonderd vluchtelingen, is onderweg van de Sudanese hoofdstad Khartoem naar Zuid-Sudan. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag gezegd. Volgens de IOM is de trein donderdag vertrokken. De duizend kilometer lange reis duurt waarschijnlijk een dag of tien.
Miljoenen zuiderlingen zijn tijdens de 22 jaar durende oorlog in Sudan naar het noorden gevlucht. Vorig jaar riep Zuid-Sudan de onafhankelijkheid uit. De Noord-Sudanese regering zei onlangs dat de naar schatting vijfhonderdduizend mensen die illegaal in het noorden wonen voor 8 april terug naar het zuiden moeten of hun verblijf moeten legaliseren.
Naar verwachting zullen honderdduizenden vluchtelingen de komende maanden de reis naar Zuid-Sudan ondernemen.

Wet jonge asielzoekers niet noodzakelijk


AMSTERDAM - Volgens de Raad van State is er geen noodzaak om jonge asielzoekers na acht jaar automatisch een verblijfsvergunning te geven.

Foto:  ANP
Dat blijkt uit de reactie van het hoogste adviesorgaan op het wetsvoorstel 'Wortelingswet' van de Kamerleden Joel Voordewind (ChristenUnie) en Diederik Samsom (PvdA).
Dit voorstel regelt dat, indien de overheid traag of nalatig is met de procedures of er nieuwe feiten ontstaan, kinderen automatisch een verblijfsvergunning krijgen na acht jaar.


Procedures

De Raad van State vindt echter dat het wetsvoorstel te veel kijkt naar het resultaat en niet naar de asielprocedures. Middelen om de procedures te versnellen zijn onvoldoende onderzocht.
Voordewind wijst erop dat minister Leers (Asiel) bezig is met maatregelen om deze procedures te verbeteren. Het wetsvoorstel dient daarom vooral als stok achter de deur.

Minister

Volgens het adviesorgaan is er de discretionaire bevoegdheid van de minister om individuele gevallen op schrijnendheid te beoordelen. Om uitzetting van schrijnende gevallen te voorkomen is dus al een mogelijkheid in de wet ingebouwd.
Volgens Voordewind leidt de discretionaire bevoegdheid tot willekeur. Volgens hem is het beter om na acht jaar vaste criteria te hebben om vast te stellen in hoeverre het kind geworteld is in de Nederlandse samenleving en of het verantwoord is hem of haar terug te sturen.
Volgens de Raad van State voldoende mogelijkheden om binnen de bestaande middelen de overheid te prikkelen om procedures te versnellen, bijvoorbeeld via boetes.
Voordewind stelt dat de Raad van State het wetsvoorstel puur juridisch beoordeelt. Hij wijst er echter op dat er in de Nederlandse samenleving grote maatschappelijke onvrede is over het wegsturen van gewortelde kinderen.

Asielzoekers stelen ‘voor beetje luxe'


SINT-NIKLAAS - Armeense ouders lieten hun peuters thuis achter om uit stelen te gaan, terwijl ze maandelijks 720 euro en een gratis woning ontvingen van het OCMW.
Voor de rechtbank van Dendermonde stonden een Armeense vader en moeder terecht voor een reeks winkeldiefstallen. Seyran K.(40) en zijn vrouw Karine M.(40) uit Grobbendonk zitten sinds 10 december 2011 in de cel. In het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas pleegden ze een reeks winkeldiefstallen, maar ze werden uiteindelijk betrapt. De buit had Seyran K. verborgen onder z'n jas. Zijn vrouw Karine M. hield toen vol niets met de winkeldiefstallen te maken te hebben.

Openbaar aanklager Ann Soenens haalde zwaar uit naar het Armeense ouderpaar dat in ons land asiel aanvroeg. ‘Ze werden in ons land opgevangen en genoten alle gastvrijheid. Om de twee weken ontvingen ze van het OCMW 360 euro en hun huishuur werd door de overheid betaald. Van onze gastvrijheid maakten ze misbruik om te stelen, terwijl ze hun kinderen van twee en vier jaar thuis achterlieten.'

De openbare aanklager eiste een strenge straf voor beiden. Hun advocaat probeerde de diefstallen te minimaliseren. ‘Ze wilden enkel wat meer en ook een klein beetje luxe', stelde hij. Vonnis op 12 maart. 

SOS Opvang sluit nachtopvang voor dakloze asielzoekers


ANDERLECHT - SOS Opvang, het noodhulpproject van acht ngo’s, heeft zijn nachtopvang voor dakloze asielzoekers in Anderlecht een vijftal dagen geleden kunnen sluiten, zo hebben de niet-gouvernementele organisaties woensdag meegedeeld.
De dagbegeleiding van het project in Brussel wordt voortgezet en versterkt. SOS Opvang wacht ondertussen op structurele oplossingen voor de opvangcrisis die al drie jaar duurt.
Sinds de start van SOS Opvang op 13 december 2011 ondersteunde het consortium (van 11.11.11, Dokters van de Wereld, Oxfam, Unicef België, Caritas International, CIRÉ, Convivial en Vluchtelingenwerk Vlaanderen) ruim 300 dakloze asielzoekers, gezinnen met kinderen die illegaal in België zijn en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. In de buurt van het Brusselse Noordstation kregen ze naast een warme kom soep sociale, juridische en medische begeleiding. Dagelijks kregen zo’n 100 mensen een warme maaltijd en een slaapplaats.
Deze mensen hebben bij wet recht op opvang en begeleiding, aldus SOS Opvang. "We vroegen dat er geen mensen met recht op opvang op straat moesten slapen in de vrieskou deze winter. Dat is gelukt", zegt woordvoerster Anne Dussart van het project in de mededeling. Na de sluiting van de nachtopvang zal het consortium "nog meer inzetten op socio-juridische en medische begeleiding".

Daling aantal asielzoekers 2011 Nederland


Vorig jaar hebben 11.600 mensen asiel aangevraagd. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van 2010. De meeste asielaanvragers (1900) kwamen vorig jaar uit Afghanistan, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.

Het aantal Somaliërs en Irakezen dat asiel aanvraagt, is de laatste jaren flink gedaald. Daar tegenover staat dat meer Afghanen de laatste jaren hier willen wonen. In 2009 en 2010 kwamen nog de meeste asielzoekers uit Somalië.
De daling van het aantal Somalische asielzoekers kan samen hangen met de afschaffing van de categoriale bescherming en de strengere regels voor nareizende familieleden. Van categoriale bescherming is sprake als de situatie in een gebied voor een bepaalde groep zorgwekkend is en terugkeer niet verantwoord is.
In de jaren '90 van de vorige eeuw was het aantal asielzoekers veel groter dan de laatste jaren. In bijvoorbeeld 1994 deden 52.600 mensen een asielverzoek. De afgelopen 5 jaar kwamen per jaar gemiddeld 12.000 asielzoekers naar Nederland.