donderdag 15 maart 2012

Illegalen tevreden over behandeling


De illegalen hebben amper klachten over de manier waarop ze behandeld worden in de gesloten centra in afwachting van hun verwijdering. Vorig jaar waren er amper 18 op 3.674 verwijderde personen (0,4%). Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) aan kamerlid Theo Francken (N-VA).
In 2011 werden volgens De Block 3.674 illegalen gedwongen verwijderd. Ze worden vooraf opgesloten in zes terugkeercentra. Vele migrantenadvocaten en ook het CGKR vinden dat de rechten van de illegalen in deze centra niet worden gerespecteerd. Er is volgens hen "onvoldoende controle" en er zouden mishandelingen zijn. Francken wilde weten hoeveel klachten er zijn omdat hij vindt dat de gesloten centra voor illegalen "overgeïnspecteerd worden".
De voorbije drie jaar waren er 83 klachten, vorig jaar slechts 18, zo zegde De Block. Bijna de helft van deze klachten (39) ging over de relatie tussen de illegaal en een personeelslid. Het merendeel daarvan kon via bemiddeling opgelost worden, want het berustte op een misverstand. Nog eens 23 klachten ging uit van illegalen die een operatie of een opname in een ziekenhuis eisten en wier verzoek niet was toegestaan. De derde grootste groep klachten (11) ging over gestolen voorwerpen uit de privékastjes. Hoewel de illegalen waardevolle voorwerpen in bewaring kunnen geven, zijn er toch nog veel die die voorwerpen in hun persoonlijke kastjes leggen en daar wordt blijkbaar gestolen. De Block zegde nog dat er een "opvolgingsrapportage" komt om na te gaan hoe de klachtenprocedure kan worden verbeterd.

Anonieme klachten?

Francken was blij dat er - in tegenstelling tot wat wordt beweerd - geen klachten over foltering of mishandeling zijn. Hij sprak zich radicaal uit tegen de idee van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) dat anonieme klachten wil mogelijk maken.
De afhandeling van klachten van illegalen in gesloten centra is momenteel beter uitgebouwd dan die van bejaarden in rusthuizen. Bovendien kunnen de illegalen een beroep doen op een gratis advocaat om een klacht in te dienen, de bejaarden niet.
Meer over het nieuwe verwijderingsbeleid voor illegalen, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

SINT-PIETERS-LEEUW - Burg Vanlinthout: Nooit geef ik mijn toestemming voor een terugkeercentrum in Atlantis

Burgemeester VanLinthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw is niet te spreken over het feit dat het mogelijk terugkeercentrum voor asielzoekers toch in haar gemeente komt. Volgens haar is en blijft het vroegere rusthuis Atlantis niet geschikt voor de opvang van personen. “Ik zal als burgemeester in ieder geval nooit mijn toestemming geven om in dit Atlantisgebouw een asielcentrum of een terugkeercentrum onder te brengen. En dit zowel omwille van de veiligheid van de asielzoekers zelf als de veiligheid van de inwoners van de wijk Negenmanneke”, zegt burgemeester Vanlinthout..


Met het antwoord van Staatssecretaris De Block aan Volksvertegenwoordiger Michel Doomst ( ziehttp://www.editiepajot.com/regios/9/articles/24225) dat het verslag van de brandweer ve een gunstig advies verstrekt, onder het voorbehoud dat aan alle geformuleerde opmerkingen wordt voldaan en dat de nodige technische aanpassingen werkelijk gebeuren kan de burgemeester geen vrede nemen.
 
VEILIGHEID KAN NIET WORDEN GEWAARBORGD
“Dit is niet correct”, zegt Vanlinthout. “Niet alleen verstrekte onze eigen politie een negatief advies maar ook verstrekte de brandweer niet zo maar een “gunstig advies” doch een SLECHTS GUNSTIG EN MET VOORBEHOUD, van zodra aan alle overblijvende opmerkingen (met verplichtend karakter) is voldaan. Alvorens eventueel tot opening én exploitatie wordt overgegaan, dient de brandweer onverwijld - liefst schriftelijk - voor een nieuw controlebezoek uitgenodigd te worden. Pas dan kan de preventiedienst eventueel een gunstig eindverslag afleveren en mag de uitbating eventueel starten. Wat de staatssecretaris ook niet vermeldt is, dat de Preventiedienst van de Halse Brandweer daar onmiddellijk op volgend ook schrijft: De Halse preventiedienst is in eer én geweten van oordeel dat - zelfs indien volledig rekening wordt gehouden met de verplichte opmerkingen van dit preventieverslag - het gebouw niet echt geschikt is om als ‘Open Terugkeercentrum voor maximaal 100 asielzoekers’ te fungeren. Hoofdprioriteit één: de veiligheid van de bewoners, kan niet voldoende gewaarborgd worden”.
 
BRANDGEVAAR
De Halse Preventiedienst adviseert het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw én de Federale Overheid om zich ernstig te beraden over de opportuniteit om in het betrokken gebouw een ‘Open Terugkeercentrum voor asielzoekers’ in te richten. Zo zeggen ze dat het gebouw in een risicozone ligt voor overstromingen; de hoogte van het gebouw (vier verdiepingen) zorgt voor risico’s bij brand en vooral omdat de bewoners het gebouw en zijn vluchtwegen onvoldoende kennen en ook dat de asielzoekers niet de plaatselijke taal kennen. Door de soms kleine tussengangen en kleine achterkamertjes is er een labyrintgevoel
 
Lieve Vanlinthout: “De Halse Preventiedienst maakt zich (terecht of onterecht) toch grote zorgen over het mogelijk kwaadwillig stichten van brand door één of meerdere asielzoekers, als protestactie tegen hun uiteindelijke uitwijzing. Indien dit ’s nachts zou gebeuren, dan zouden de verstrekkende gevolgen niet te overzien zijn, én, zullen er hoogstwaarschijnlijk ook meerdere doden vallen. Niettegenstaande er overal automatische branddetectie aanwezig is gevraagd, kan de detectie van een mogelijk-beginnende brand toch nog laattijdig gedetecteerd worden, indien een inventieve asielzoeker de branddetector in zijn kamer afschermt met bv. plakband én hierdoor het rookverbod zal omzeilen”.
 
De Preventiedienst vestigt er verder de aandacht op dat de beide binnentrappen uitmonden in dezelfde hoofdinkomhal op het gelijkvloers én dat de centrale trap niet echt gecompartimenteerd is tussen het gelijkvloers én de hogere verdiepingen. Een mogelijke brand op het gelijkvloers, gepaard mét hevige rookontwikkeling in de centrale traphal, kan het nuttig gebruik van de (rechter)binnentrap volledig uitsluiten, waardoor het rechtergedeelte van het gebouw niet meer kan ontruimd worden.
 
Groot is de verbazing van Vanlinthout bij de uitspraak van mevrouw De Block: “Met Vreemdelingenzaken heb ik afgesproken dat ten laatste tegen vrijdag 16 maart de knoop wordt doorgehakt.”
 
“In mijn vraag om een onderhoud over dit gebouw zegde de Staatssecretaris me dat ze op 21 maart me zou ontvangen om over de problemen te spreken. “En nog beter” : “Het spreekt voor zich dat ik het gesprek van volgende week met mevrouw Vanlinthout zeker niet zal afwachten, maar dat zij als eerste zal weten of Sint-Pieters-Leeuw daaruit zou komen. Sint-Pieters-Leeuw is er vet mee dat ik “als eerste zal weten vrijdag of Sint-Pieters-Leeuw daaruit zal komen. En nog iets: mevrouw De Block zegt: Tot nu toe werd het gebouw gehuurd door Fedasil, omdat er oorspronkelijk gepland was er een asielcentrum te openen. Als wij daarvan een terugkeercentrum maken, moet het gebouw worden gehuurd door de Regie der Gebouwen. Is dit om met ons te lachen??!! De Regie der Gebouwen heeft destijds een volledig negatief advies over dit gebouw gegeven”, zegt een ontstemde burgemeester.
 
VERANTWOORDELIJKIHEID
 Vanlinthout blijft hopen dat de Staatssecretaris nu vrijdag Sint-Pieters-Leeuw niet voor een voldongen feit stelt en haar beslissing nog even uitstelt.
 
“Doet zij dit niet, dan zal ik haar vragen een tekst te ondertekenen waarin zij de volle verantwoordelijkheid op zich neemt, voor het geval er zich in dat bewust Atlantisgebouw ooit brand of een andere ramp voordoet, wat – zelfs voor de brandweer – niet denkbeeldig is. Ik zal als burgemeester in ieder geval nooit mijn toestemming geven om in dit Atlantisgebouw een asielcentrum of een terugkeercentrum onder te brengen. En dit zowel omwille van de veiligheid van de asielzoekers zelf (én hun bezoekers die het huis vrij mogen in- en uitlopen!) als de veiligheid van de inwoners van de wijk Negenmanneke”, zegt burgemeester VanLinthout.

Een op de vijf ‘minderjarige vreemdelingen' is volwassen

Een op de vijf niet-begeleide minderjarigen die ons land binnenkomen blijkt na klinisch onderzoek en radiografieën van het gebit, de pols en het sleutelbeen niet minderjarig te zijn. Vorig jaar ging het om 705 op 3.258 vreemdelingen die bij de Dienst Voogdij aanklopten. Volgens staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) zeggen jongeren vaak dat ze minderjarig zijn omdat ze dan een andere behandeling krijgen. België is verplicht om niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op te vangen, asielzoeker of niet. Maar door het verzadigde opvangnetwerk slaagt Fedasil daar niet in. Een tweehonderdtal minderjarigen zit op hotel, zonder begeleiding. Vele anderen dolen rond. Om de staat en Fedasil te dwingen hun verplichtingen na te komen, heeft de ngo Defence for Children International-Belgium hen in kort geding gedagvaard. 

Burgemeester schrijft boze brief aan Maggie De Block over asielcentrum


RAVELS - Burgemeester Walter Luyten wil niet dat het asielcentrum van Weelde nog langer open blijft. Hij schreef daarover een boze brief aan de regering.
Gisteren las u in Het Nieuwsblad dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) extra geld heeft vastgekregen om vijf tijdelijke asielcentra in ons land nog tot het einde van het jaar open te houden. Een van die vijf is het noodopvangcentrum van het Rode Kruis in Weelde, dat normaal op 31 mei van dit jaar definitief zou sluiten.

Burgemeester Walter Luyten (CD&V) van Ravels is naar eigen zeggen niet kwaad, maar woest. 'Ik ben diep teleurgesteld in de federale regering, Fedasil en het Rode Kruis omdat zij hun gemaakte afspraken niet nakomen', zegt hij. 'De afspraak was dat wij gedurende één jaar een tijdelijk transitcentrum zouden gedogen op ons grondgebied. Later werd die termijn verlengd, zogezegd om de winter door te komen. En nu komen er plots nóg eens zeven maanden bij.'

De nieuwe sluitingsdatum is 31 december 2012, al hecht het gemeentebestuur daar weinig geloof aan. 'Er is een budget vrijgemaakt voor extra noodopvang tot 31 december. Meer niet', reageert burgervader Luyten, die wel toegeeft dat de asielzoekers tot dusver weinig overlast veroorzaakten in het dorp.

Om officieel bezwaar aan te tekenen tegen een verdere exploitatie van de Navo-legerbasis voor de opvang van asielzoekers heeft de burgemeester nu een formele brief geschreven aan de federale regering. 'Wij verzetten ons met klem tegen de regeringsbeslissing om het centrum na 31 mei nog verder open te houden', zo staat letterlijk in de brief.

Staatssecretaris Maggie De Block heeft de burgemeester intussen al teruggebeld. 'Ze heeft me verzekerd dat ze een schriftelijk antwoord zal geven op onze vragen', zegt Luyten. 

Ngo's dagvaarden Fedasil en Belgische staat rond opvang minderjarigen


Verenigingen die voor niet-begeleide minderjarigen (NBMV) opkomen, hebben de Belgische staat en het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) voor de rechtbank gedaagd om een behoorlijke opvang te eisen voor deze minderjarigen, overeenkomstig de wettige verplichtingen en internationale verdragen. Dit is woensdag op een persconferentie bekendgemaakt.
 De Belgische afdeling van de vzw Defense for Children International (DCI) spande een kort geding in bij de arbeidsrechtbank van Brussel, met de steun van andere verenigingen. De inleidende zitting vindt op 19 maart plaats.
DCI-Belgium vraagt dat de Belgische staat en Fedasil veroordeeld worden tot de naleving van de internationale verbintenissen die ze ten aanzien van kinderen aangingen en dat Fedasil veroordeeld wordt tot de uitvoering van zijn wettige opdracht ten aanzien van elke NBMV.
De NBMV worden vandaag niet meer op een fatsoenlijke manier opgevangen, vinden de verenigingen. Fedasil zou hen volgens de wet moeten onderbrengen in structuren die aangepast zijn aan de noden van minderjarigen.
Vandaag vangt Fedasil 176 niet-begeleide minderjarige asielzoekers in onaangepaste hotels op, benadrukken de ngo's. In 2011 waren dat er 688. NBMV die geen asiel aanvragen, belanden op straat. In 2011 stonden 461 als zijnde 'zonder onderdak' geregistreerd. Bovendien zitten sommige opvangcentra overvol, soms met een verzadigingsgraad van 180 procent. 

Vluchtelingen en jongeren samen aan het werk

WAGENINGEN - Solidez, welzijn in uitvoering en Stichting de Vrolijkheid bundelen in dit jaar wederom de krachten met hun jongerenwerk. Zij organiseren een ontmoetingsdag voor jongeren tijdens NL DOET op vrijdag 16 maart. Belangstellenden kunnen die dag kennismaken met het werk en de doelgroep.

Door jongeren samen iets te laten aanpakken raken zij vertrouwd met elkaar. De jongeren van het asielzoekerscentrum leren Wageningse jongeren kennen en andersom komen jongeren uit Wageningen in contact met de leefwereld van de jongeren die wonen in een asielzoekerscentrum. 

De activiteiten vinden plaats in het Stedelijk Jongerencentrum 't Oude Bijenhuis. Onder begeleiding van een Capoeiradocent gaat een deel van de groep aan de slag met het leren van deze vechtdans. Een ander deel van de groep gaat onder begeleiding aan de slag met het ontwerpen en maken van diverse nuttige items voor op de kamers van de jongeren.


Creatieve activiteiten
En voor degenen die liever iets anders doen, is er mogelijkheid tot allerlei creatieve activiteiten, zoals armbandjes maken, tekenen en schilderen en zelfs karaoke. De dag wordt georganiseerd door professionals, stagiaires en vrijwilligers vanuit het Jongerencentrum en de Vrolijkheid, maar hopelijk ook door een aantal nieuwe vrijwilligers.

Iedereen die knutselmateriaal wil doneren (zoals bijvoorbeeld hout, verf, gereedschap) kan deze op 14 (tot 16.00 uur) en 15 maart in de middag brengen naar het Jongerencentrum 't Oude Bijenhuis, Churcillweg 3.

* Meer info: Maria Verkade (Solidez): m.verkade@solidez.nl of Wieke van Belle (de Vrolijkheid): wieke@vrolijkheid.nl

Syrische vluchteling: 'Een kogel trof me in de rug toen ik wegrende'


© afp. Khaled Asram, die tijdens zijn vlucht werd geraakt door een kogel, in een ziekenhuis in het Turkse Antakia.
Het aantal Syriërs dat de grens naar Turkije over vlucht, is de laatste weken fors toegenomen, nu de opstand in Syrië deze week het tweede jaar ingaat. De afgelopen weken ging het om honderden mensen. In het ziekenhuis van de Turkse stad Antakya vertellen de gelukkigen die hun vlucht hebben overleefd, over de veelal traumatische gebeurtenissen onderweg.
'Twee vrienden hebben me om de beurt gedragen, omdat ik niet meer kon lopen', zegt de 24-jarige automonteur Khaled Asram vanuit zijn ziekenhuisbed. Hij vluchtte na een demonstratie uit Kfar Ruma, 4 dagen geleden. 'Militairen schoten vanuit de ramen op de menigte. Mensen vielen bovenop me', herinnert Asram zich. 'Een kogel trof me in de rug toen ik wegrende.'

Een patiënt in de kamer naast Asram heeft een gelijksoortige ervaring. Hij werd in zijn benen geschoten in Al Qala nabij Hama. 'De militairen schoten met geweren en kalashnikovs vanaf de daken op de onbewapende menigte', vertelt de 37-jarige telefoonverkoper Mustapha Jaber. 'Mijn vrienden maakten een stretcher en droegen me door de bergen naar Turkije.' Mensen die ernstiger gewond waren geraakt, werden achtergelaten om te sterven.

Ook Ahmad al Rahal, een 28-jarige imam, wist zich samen met vrienden op het nippertje door het berggebied naar Turkije te begeven. Een militaire jeep reed op hem in in Kfar Nabl, in Idlib, waardoor hij op 13 plaatsen botten brak. 'De jeep drukte me tegen een muur en ik kon niet meer bewegen. Toen stapte een militair uit en richtte zijn geweer op me. De menigte weerhield hem ervan te schieten.'

Leger

Anderen vluchtten omdat ze werden opgeroepen om in het Syrische leger te vechten. 'Ik wist dat ons gevraagd zou worden om op mensen te schieten. Dat wil ik niet, dus zijn we vertrokken', zegt de 30-jarige Khalil Kedar uit Idlib. 'De soldaten hebben een duidelijke opdracht: schiet op iedereen die het land probeert te ontvluchten.'

Ook hij werd beschoten. 'Vlak bij de grens zagen de militairen ons en ze openden onmiddellijk het vuur op ons kleine groepje.'

Sommigen is het gelukt om familie in Syrië te laten weten dat ze veilig zijn. Ze worden daarbij geholpen door Syrische activisten die vluchtelingen bezoeken in de Turkse ziekenhuizen. In Syrië verzet de bevolking zich al maandenlang tegen het regime van president Bashar al-Assad. Daarbij zijn al zeker 7500 mensen omgekomen.

Irak vangt Syrische vluchtelingen op


QAMISHLI - De Iraakse provincie Dahuk opent een tweede vluchtelingenkamp voor Syriërs. Het provinciebestuur heeft woensdag zijn goedkeuring voor het kamp uitgesproken.
Er staat al een kamp voor gevluchte Syriërs in het dorpje Qamishli, maar dat kamp is overvol. De functionarissen hopen met het tweede kamp de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Volgens een van hen zijn er momenteel honderden Syriërs in Qamishli. Een exact aantal kon hij niet noemen.
De meeste vluchtelingen zijn Syrische Koerden die niet betrokken willen raken bij de strijd tussen het regime van president Bashar Assad en de Syrische oppositie, aldus de bron.
Qamishli ligt in het noordwesten van Irak, zo’n zestig kilometer ten oosten van de Syrische grens.

Turkije bouwt kamp voor vluchtelingen Syrië

ISTANBUL -  Turkije is begonnen met de bouw van een groot tentenkamp dat 20.000 vluchtelingen uit Syrië kan herbergen. Het kamp komt in de zuidoostelijke provincie Sanliurfa, nabij de grens met Syrië. Turkije is daarmee op alles voorbereid, zei de provinciale gouverneur woensdag.


Afgelopen maand heeft Turkije weer een toenemend aantal Syrische vluchtelingen opgevangen. Honderden mensen per dag ontvluchten het geweld van het regime van president Bashar al-Assad.
Momenteel verblijven al meer dan 13.500 Syriërs in tentenkampen in de provincie Hatay. Daarnaast wordt een 'containerstad' gebouwd tussen Hatay en Sanliurfa. Maar Turkije vreest dat de huidige kampen onvoldoende ruimte zullen bieden. „We bereiden ons voor op elk scenario”, aldus gouverneur Celalettin Guvenc.

Gemeenteraad Amsterdam wil kinderpardon


MSTERDAM Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil een kinderpardon voor minderjarige asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland zijn.
De raad nam woensdag een motie van onder andere GroenLinks en PvdA daarover aan. De partijen willen met een kinderpardon voorkomen dat schrijnende gevallen, zoals Mauro uit Angola en de Alkmaarse Jossef uit Eritrea het slachtoffer worden van willekeur. Jonge asielzoekers zouden bovendien na acht jaar al te veel geworteld zijn in de samenleving om nog teruggestuurd te worden.

Verdeeld
In Amsterdam is de VVD-fractie verdeeld over het onderwerp. Volgens fractievoorzitter Robert Flos is een stemming over een kinderpardon een landelijke zaak. Twee VVD-raadsleden stemden desondanks voor. Opmerkelijk is de steun van het CDA in de hoofdstad voor de motie. Landelijk is steun van de partij over een pardon voor minderjarige asielzoekers cruciaal, maar de kwestie ligt gevoelig.
Wetsvoorstel
De Tweede Kamer praat binnenkort over een wetsvoorstel van PvdA en Christenunie voor een kinderpardon. Eerder spraken onder andere de gemeenteraden van Alkmaar en Heerhugowaard zich ervoor uit.

De littekens van migratie


Door de crisis die Europa nog steeds in haar greep heeft, geraakt het thema asiel en migratie in vergeteldheid. Nochtans zijn de asielzoekers één van de groepen die het hardst worden getroffen. Een portret.
Jamal Jaoudi is 20. Op zijn elfde besloot hij het geluk ergens anders in de wereld te zoeken. De uitzichtloosheid en armoede bij hem thuis kon hij als kind niet langer verdragen. Op een dag verstopte hij zich onder een vrachtwagen op weg naar het Westen. De eerste vijf jaar bracht hij door in de straten van Spanje op zoek naar werk om te kunnen overleven.

De crisis in 2008 had Spanje hard getroffen dus moest hij ergens anders zijn kans grijpen. Op zijn 16 belandde Jamal in België. De hoop dat het beter zou gaan was groot. Het bleek een valse hoop.

Op 8 maart 2012 na 55 dagen hongerstaking greep hij naar een naald en naaide zijn mond dicht. Hij was moe, zijn woorden waren op en dit was een laatste poging om aandacht te vragen voor de onmenselijke situatie waarin hij en vele andere zich bevinden.

Net voordat hij zijn mond dichtnaaide schreef hij een brief waar hij vraagt om een verblijfvergunning van één jaar en arbeidskaart C zodat hij legaal kan werken in ons land. Na bijna tien jaar leven op straat heeft hij er genoeg. Jamal schrijft in zijn brief ‘We willen niet meer leven in een doodlopend straatje. Ik wil niet leven als een dier. Dat is onrechtvaardig, en daarom naai ik mijn mond toe.’

Na ondertussen 60 dagen hongerstaking hebben ze nog niemand gezien of gehoord van de bevoegde instanties in ons land.

Waar blijven al die organisaties die zich inzetten voor de asielzoekers en/of de rechten van de mens? En vooral waar blijft de bevoedgde staatssecretaris Maggie De Block?

De staatssecretaris liet dan op het laatste moment weten via een kort berichtje ‘niet buiten de wet te zullen treden’.

Welke wetten mevrouw De Block? U zal ongetwijfeld niet hebben over de internationale wetten noch Europese wetten want die bent u aan het overtreden. De afgelopen maanden is België meermaals veroordeeld door Europa voor schending van de mensenrechten. Asielzoekers worden in ons land als uitschot behandeld.

Nu zet u in op het terugkeerbeleid. Prima, maar hoe gaat u dat realiseren als u niet inzet op begeleiding en opvang van de asielzoekers? De terugkeer moet toch voorbereid worden of niet? Tijdens de budgetcontrole kreeg u extra geld om noodopvangplaatsen te verlengen. Ook prima, maar het gaat om tijdelijke oplossingen, geen structurele. En u heeft het nochtans constant over structurele maatregelen.

U heeft laten zien in de nieuwe nota asiel en migratie dat u geen visie heeft over dit thema. Ik vind dit verontrustend want wilt u of niet uw baan is levensbelangrijk voor duizenden mensen die in ons land verblijven en voor diegenen de hier nog terecht zullen komen.

Om asiel en migratie enigszins in goede banen te leiden is er iemand nodig die competent is en kennis van zaken heeft. Vooral als men weet dat de kern van het probleem is dat ons asielbeleid onmenselijk en onrechtvaardig is.

Er is nood aan een menselijk en rechtvaardig asiel- en migratiebeleid voor alle mensen die vandaag in ons grondgebied verblijven. De overheid is bevoegd om die verantwoordelijkheid op te nemen en organisaties en andere instanties zorgen voor ondersteuning.

Pleiten voor een menselijk asielbeleid is niet hetzelfde als zeggen: ‘Kom maar allemaal naar hier’. Dit is een ridiculisering van het debat dat toont dat op dit moment één denken domineert: dat van hard optreden en van uitsluiten van de asielzoekers. En daar is ons land geslaagd als men weet dat bijna 11.000 asielzoekers op straat zijn beland de afgelopen twee jaar.

‘Recht op een waardig leven en erkenning dat we mensen zijn’ dit is ook wat Jamal vraagt. Hij heeft er recht op. Hopelijk krijgt hij die recht voor het te laat is. En mocht het te laat worden, mevrouw De Block als staatssecretaris asiel en migratie bent u hoofdverantwoordelijk. Zoals u vandaag verantwoordelijk bent voor de littekens die hij voor de rest van zijn leven zal dragen. 

Kazernes van Weelde en Helchteren tot einde 2012 open voor asielzoekers


De kazernes van Weelde, Houthalen-Helchteren, Bierset, Gembloers en Bastenaken kunnen tot 31 december 2012 open blijven voor asielzoekers. In totaal gaat het om 2.800 plaatsen. Er komen echter geen nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers bij en er is ook geen geld voor een Centrum voor Criminele Illegalen. Dat deelt staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) mee na het begrotingsconclaaf.
De Block heeft 26,9 miljoen euro gekregen tijdens het begrotingsconclaaf, ze had 40 miljoen gevraagd.
Waarvoor zal dit geld dienen?
- Om de 2.800 opvangplaatsen voor asielzoekers in vijf kazernes open te houden tot ten laatste einde van dit jaar. Het is de bedoeling om ze vroeger te sluiten, omdat De Block het aantal opvangplaatsen wil verminderen.
- Om 'Caricole', het gesloten centrum voor illegalen die uit het land moeten worden verwijderd, te openen.
- Om 30 extra plaatsen te creëren in het Centrum 127bis van waaruit illegalen gedwongen verwijderd worden.
- Om een open terugkeercentrum voor 100 illegalen uit te bouwen.
Voor het door Antwerpen gevraagde Centrum voor Criminele Illegalen is momenteel echter géén geld.

Bezuinigen

De Block moet ook bezuinigen, zo kondigde haar perswoordvoerster Els Cleemput aan. "Zo wordt de forfaitaire dagkost voor de catering en het onderhoud in de asielcentra dit jaar niét verhoogd. Dat levert 1,5 miljoen euro op."
"Besparingen komen er ook bij de lokale opvanginitiatieven (LOI's, zeg maar de woningen die de plaatselijke OCMW's ter beschikking stellen voor asielzoekers, nvdr.). Als een plaats leeg blijft, dan zullen de OCMW's voortaan nog slechts 40 procent van de federale subsidies voor zo'n plaats krijgen. Nu is dat 60 procent."
"Ook zal worden bezuinigd op de subsidies voor gezinnen met kinderen", besluit Cleemput. "Nu krijgt een plaatselijk OCMW voor de opvang van een gezin met drie kinderen 5.200 euro per maand. Dat komt omdat wij voor de kinderen ook de volle pot uitbetalen. Voortaan wordt voor kinderen nog slechts 55 procent betaald, zodat een OCMW voor de opvang van gezin met drie kinderen 4.000 euro per maand krijgt. Ten slotte worden de bedrijfswagens niet vervangen."
Meer over de opvangcrisis inzake asielzoekers, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Geen asielzoekers in ex-rusthuis

Burgemeester Lieve Vanlinthout (CD&V) van Sint-Pieters-Leeuw zal uit veiligheidsredenen nooit haar toestemming geven om een open terugkeercentrum voor asielzoekers onder te brengen in voormalig rusthuis Atlantis in de wijk Negenmanneke in haar gemeente. Ze reageert daarmee op beweringen van staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) dinsdag in de bevoegde Kamercommissie dat dat gebouw daartoe geschikt zou zijn.

lees verder