Een vreemdeling die ernstig ziek is kan tijdelijk verblijf krijgen in België als hij in zijn land geen toegang heeft tot de vereiste behandeling (artikel 9 ter van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen).
Sinds het begin van het jaar neemt het aantal aanvragen van verblijf om medische redenen sterk toe. Omdat er veel misbruik wordt vastgesteld, heeft de Ministerraad op 20 juli een voorontwerp van wet goedgekeurd die deze procedure zal veranderen.
Melchior Wathelet, staatssecretaris voor migratie en asiel, verklaarde in de pers : “Met de huidige wetgeving kan een ingegroeide nagel, een griep of rugpijn met een medisch attest al aanleiding geven tot een verblijfstitel, omdat de analyse over de ernst van de aandoening pas in een later stadium van de procedure gebeurt.” (Belga, 20.07.2011).
Om een goed gebruik van de maatregel te waarborgen, voorziet het voorontwerp van de regering volgende aanpassingen:
- het medisch attest mag niet ouder dan 3 maanden zijn,
- een arts van de staat zal de ernst van de ziekte analyseren alvorens een tijdelijke verblijfsvergunning wordt afgeleverd,
- de aanvraag kan onontvankelijk worden verklaard als de vreemdeling zich niet aandient bij een dokter.
Deze nieuwe bepalingen – nog in de fase van voorontwerp van wet – zullen zeker een impact hebben op de bewoners van ons opvangnetwerk. Het opvangnetwerk telt momenteel effectief 1.123 personen die een aanvraag indienden tot regularisatie om medische redenen (hierbij inbegrepen de bewoners waarvan de vraag ontvankelijk werd verklaard, de zogenaamde "9ter ontvankelijk"), wat minder dan 6 % van de populatie in het netwerk vertegenwoordigt.
De bewoners die een afwijzing van hun asielaanvraag hebben gekregen en die een aanvraag "9ter" hebben ingediend kunnen onder bepaalde voorwaarden (cf. instructies van 6 april 2010 betreffende het einde van het recht op materiële hulp, de verlenging van materiële opvang en de overstap van materiële naar financiële hulp) een verlenging aanvragen voor de materiële opvang. De asielzoekers die ondertussen nog een asielaanvraag lopende hebben, moeten – vanaf hun aanvraag tot verblijfsrecht op basis van “9ter” ontvankelijk wordt verklaard door de Dienst Vreemdelingenzaken– het opvangnetwerk binnen een termijn van twee maand verlaten en financiële hulp aanvragen bij een OCMW.