zaterdag 3 september 2011

N-VA: 'Er is meer nodig dan dit'

N-VA-Kamerlid Theo Francken reageerde op de uitlatingen van advocaat-generaal Piet Van Den Bon met de stelling dat er dringend een crisismanager voor het asiel- en migratiebeleid moet komen. Een ambassadeur vindt hij maar een flauw afkooksel daarvan. 'In plaats van een crisismanager krijgen we nu een ambassadeur van tweede rang, die bovendien niet onbesproken is.'


lees verder

Meer dan 500 bezwaren tegen uitbreiding asielcentrum

RANST - De inwoners van Ranst konden tot 30augustus bezwaar aantekenen tegen de hernieuwde aanvraag van het asielcentrum voor 72 extra plaatsen. Meer dan 500 inwoners dienden een bezwaarschrift in. Ook het gemeentebestuur is tegen een uitbreiding. 


lees verder

N-VA wil "crisismanager terugkeer" aanstellen


(03/09/2011) Er moet onmiddellijk een "crisismanager terugkeer" aangesteld worden. Hij of zij moet ervoor zorgen dat er eindelijk constructief samengewerkt wordt tussen de verschillende asielinstanties. De crisismanager moet aan het hoofd staan van de "taskforce terugkeer", die dringend opnieuw moet worden opgericht. Hiermee reageert Kamerlid Theo Francken van de N-VA op de klacht van het Antwerps gerecht over het falend asiel- en migratiebeleid.
In de taskforce terugkeer, die opnieuw de co-ordinatie van het terugkeerbeleid op zich moet nemen, moeten vertegenwoordigers zitten van de kabinetten van de staatssecretarissen Courard en Wathelet, van premier Leterme, Fedasil, DVZ, buitenlandse zaken, luchthavenpolitie, justitie, lokale politie en defensie.

Bom onder asielbeleid Australie


De Hoge Raad van Australie heeft een stokje gestoken voor de Malaysian Solution, een afspraak tussen Australië en Maleisië om vluchtelingen uit te ruilen. Volgens de Raad wordt de veiligheid van vluchtelingen niet voldoende gegarandeerd in Maleisië. De uitspraak is een gevoelige nederlaag voor premier Gillard, want het asielbeleid was een van haar speerpunten tijdens de verkiezingen.
Off shore processing
Australië wil dat vluchtelingen het liefst buiten de landsgrenzen wachten op de uitslag van een asielprocedure. Vaak duurt het jaren voor een asielprocedure is doorlopen en lang niet iedereen kan of wil zo lang wonen in een vluchtelingenkamp in het eigen land of de eigen regio. Daarom vluchten ze vast naar Australië, in de hoop daar in veiligheid hun asielaanvraag te kunnen afwachten.
Australië heeft een gruwelijke hekel aan die ‘voordringers’. Ze moeten streng worden gestrafd om er voor te zorgen dat anderen het uit hun hoofd laten de oversteek te wagen. Alle bootvluchtelingen worden dan ook opgevangen op Christmas Island, een eiland dat duizenden kilometers van het vasteland ligt. De opvangcentra op het eiland zijn inmiddels overvol, daarom zoekt de regering naar mogelijkheden in de regio.

Eerste vluchtelingen Doornenburg


DOORNENBURG - Twee Laotiaanse gezinnen zijn een nieuw leven begonnen in Doornenburg. Het is voor het eerst dat in het dorp vluchtelingen zijn komen wonen. En voor openbare basisschool De Merlijn voor het eerst dat deze twee allochtone leerlingen in de klas heeft. Het zijn Tong (6) en haar broertje Kou (4) Yang.
Volgens juf Sandra Schreijer doen de uit het Aziatische Laos afkomstige kinderen het prima: "Ze zijn heel leergierig." Volgens vrijwilligers van Vluchtelingenwerk, die de familie Yang begeleiden, reageerden inwoners van Doornenburg aanvankelijk sceptisch op de komst van de Laotianen. "Maar toen het ijs was gebroken, was iedereen allerhartelijkst." 

Knapen bezoekt vluchtelingen in Somalië


SOMALIA-DROUGHT-UNHCR
Een ontheemde Somalische vrouw met haar kind vastgemaakt op haar rug in een vluchtelingenkamp in Mogadishu. AFP / Tony Karumba
BINNENLAND
Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken (CDA) bezocht vandaag Mogadishu. Het is het eerste bezoek in ruim 25 jaar tijd van een Nederlandse bewindspersoon aan de Somalische hoofdstad.
Knapen liet zich vandaag in een kamp met ontheemden door Somalische en internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties informeren over de humanitaire situatie in Somalië.

Wereldwijd ophef over asielzoekersquiz


Het eenmalige spelprogramma 'Weg van Nederland', dat donderdagavond werd uitgezonden op Nederland3, lokt wereldwijd controverse uit. Bij onze noorderburen zelf vreemd genoeg niet. 'Nederlanders zijn veel gewend.' In de quiz streden vijf uitgeprocedeerde asielzoekers om een cheque van 4.000euro.
Vijf jonge uitgeprocedeerde asielzoekers moesten in Weg van Nederland hun kennis van Nederland bewijzen. De tv-show werd opgevat als een parodie op bestaande spelprogramma's en wilde bewust choqueren. Vreemd genoeg speelt dat effect vooral in het buitenland. 'In Nederland zijn we een en ander gewend wat betreft extreme tv-formats. De mensen begrijpen de ironie achter het programma', zegt woordvoerster Marina Alings van de VPRO.

Ambassadeur moet afgewezen asielzoekers het land uit krijgen


(Belga) Net nu de Antwerpse procureur recent nog een tirade hield over het asielbeleid, krijgt België weer een ambassadeur die zich specifiek met asiel en migratie gaat bezighouden. Het gaat om Claude Rijmenans, een diplomaat met een MR-stempel, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.
Rijmenans zal conferenties afschuimen en naar de OESO gaan, maar bovenal in samenspraak met de plaatselijke ambassadeurs onderhandelen bij de landen van herkomst over de terugname van uitgewezen asielzoekers. Hij moet er dus voor zorgen dat de machine van uitwijzingen blijft draaien, luidt het. De ambassadeur zou onder andere staatssecretaris voor Asiel, Melchior Wathelet, kunnen ontlasten. De kranten vermelden er wel meteen al bij dat de samenwerking niet zo heel ver zal gaan. Ze wijzen er ook op dat Rijmenans niet onbesproken is. Zo was hij tot het voorjaar van 2010 ambassadeur in Wenen maar werd hij om disciplinaire redenen teruggeroepen. (SVR)

donderdag 1 september 2011

VN: hongersnood in Hoorn van Afrika wordt nog erger


Displaced women wait to receive non-food items from the United Nations High Commissioner for Refugees at the Maajo settlement for the internally displaced people in Somalia's capital Mogadishu
Somalische vluchtelingen wachten totdat ze non-food items krijgen van de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij het Maajo-kamp. Foto Reuters / Thomas Mukoya
BUITENLAND
De hongersnood in Oost-Afrika zal de komende maanden verslechteren. Dat zegt een top-functionaris binnen de Verenigde Naties. Hij hoopt dat hulporganisaties in staat zullen zijn om hongerende gezinnen te bereiken.
De Hoge Commissaris van de VN voor de Vluchtelingen Antonio Guterres zei vandaag tegen verslaggevers in de Keniaanse hoofdstad dat de crisis zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. Regen wordt tot oktober nog niet verwacht in de door droogte getroffen regio, aldus Guterres. Zelfs dan zal het nog maanden duren voordat er oogst is.

Knapen bezoekt vluchtelingen in Somalië


Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken (CDA) bezocht vandaag Mogadishu. Het is het eerste bezoek in ruim 25 jaar tijd van een Nederlandse bewindspersoon aan de Somalische hoofdstad.
Knapen liet zich vandaag in een kamp met ontheemden door Somalische en internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties informeren over de humanitaire situatie in Somalië.

TV Lab dag 4: Asielzoekers, Renkema TV en Dennis Storm

Het op voorhand meest spraakmakende programma van TV Lab 2011 is zonder twijfel Weg van Nederland, waarin uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen meedingen naar een geldprijs van 4000 euro. In een triviale kennisquiz worden de hoogopgeleide jongeren getest op hun kennis over Nederland. Enorm cru, al maakt zo’n quizje met een knipoog natuurlijk meer los dan een gortdroge documentaire over het onderwerp. De vergelijking met De Donorshow van BNN wordt veelvuldig gemaakt, ook door buitenlandse pers, waar Weg van Nederland opzien heeft gebaard


lees verder

Opnieuw zitten 56 asielzoekers zonder opvang


© photo news
Voor 56 asielzoekers heeft Fedasil, het agentschap dat bevoegd is voor de opvang van asielzoekers, vandaag geen plaats gevonden. Opnieuw zijn daar gezinnen met kinderen bij. Volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft de overheid de jongste drie maanden al 1.100 mensen de straat op gestuurd zonder begeleiding. Dat meldt directeur Els Keytsman van de ngo.
Het gaat om asielzoekers die bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een aanvraag hebben ingediend om erkend te worden als vluchteling. Fedasil moet hen op straat zenden omdat het opvangnetwerk verzadigd is. Ook van de medische en sociale begeleiding komt niets in huis. Volgens de ngo moet de regering dringend ingrijpen.


Lees verder

PvdA: uitzetcentrum Ter Apel moet dicht

(Novum) - De PvdA vindt dat het uitzetcentrum in Ter Apel moet worden gesloten. Dat meldt het televisieprogramma Nieuwsuur donderdagavond. Uitgeprocedeerde asielzoekers zouden te lang in Ter Apel verblijven, terwijl er nauwelijks voorzieningen zijn voor de bewoners en ze niet verder mogen komen dan de gemeentegrenzen.


lees verder

woensdag 31 augustus 2011

Asielaanvragen genegeerd in Zwitserland

AMSTERDAM -  Zo'n tienduizend asielaanvragen van Iraakse vluchtelingen zijn door Zwitserse regeringsfunctionarissen tussen 2006 en 2008 genegeerd.



De Zwitserse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.
De aanvragen werden volgens de Zwitserse minister van justitie Simonetta Sommaruga ingediend bij de ambassades in Syrië en Egypte. Het Federale Bureau voor Migratie droeg de ambassades op om de aanvragen niet te verwerken, zo blijkt uit intern onderzoek. Er is nu een extern onderzoek ingesteld.
De Iraakse vluchtelingen zijn allemaal ongedeerd gebleven. Van de aanvragen is inmiddels ongeveer de helft verwerkt.

Australisch hof tegen migrantenruil


(Novum) - CANBERRA - Asielzoekers in Australië mogen niet naar Maleisiëworden gestuurd in ruil voor erkende vluchtelingen. Dat heeft het Australische hooggerechtshof woensdag bepaald.
Onder een overeenkomst tussen beide landen zou Maleisië achthonderd asielzoekers accepteren die Australië illegaal via zee zijn binnen gekomen en in ruil daarvoor zou Australië vierduizend erkende vluchtelingen ontvangen die in Maleisië wonen. Er kan niet in beroep worden gegaan tegen de beslissing van het hof.
Australië heeft te maken met een grote toestroom van asielzoekers. Vorig jaar bereikten meer dan 6200 mensen uit met name AfghanistanSri Lanka,Iran en Irak Australië per boot. Meestal is Maleisië of Indonesië het vertrekpunt voor de gevaarlijk boottocht. Met de overeenkomst wilde de regering asielzoekers ontmoedigen naar Australië te komen.

lees verder

Kritiek op botonderzoek asielkind


Het Nederlandse leeftijdsonderzoek aan de hand van röntgenfoto's bij jonge asielzoekers is niet precies genoeg. Dat stelt mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa Thomas Hammarberg op de website van de raad.
Minderjarigen hebben eerder recht op opvang als zij om asiel vragen dan meerderjarigen. Jonge asielzoekers beweren daarom vaak dat ze minderjarig zijn. Als ze geen betrouwbare identiteitspapieren kunnen overleggen, worden in Zweden, Duitsland en Nederland daarom röntgenfoto's gemaakt van de hand, de pols en de sleutelbeenderen.

lees verder

dinsdag 30 augustus 2011

Australisch hof blokkeert migrantenruil

SYDNEY -  Het hoogste hof van Australië heeft woensdag een stokje gestoken voor een controversieel regeringsplan waarbij asielzoekers zouden worden uitgewisseld met Maleisië.


Australië en Maleisië spraken in juli af dat Australië 800 asielzoekers naar Maleisië stuurt, waarna dat land hun asielaanvragen zou afhandelen. In ruil daarvoor zou Australië 4000 vluchtelingen opnemen die momenteel in Maleisië verblijven.


lees verder

hoogzwangere vrouw aan haar lot overgelaten‏

Sinds enkele weken worden wij als advocaten van vluchtelingen opnieuw geconfronteerd met schrijnende en onmenselijke situaties. Fedasil weigerde opvang aan een alleenstaande vrouw met drie zeer jonge kinderen die bovendien hoogzwanger is. Zij heeft noodgedwongen een nacht op straat doorgebracht en is dan in de spoedafdeling van het Sint Pietersziekenhuis opgevangen. Haar geval is geen alleenstaand geval.


lees artikel

Mazelen doodt gevluchte kinderen Mogadishu


MOGADISHU - De situatie in vluchtelingenkampen in Mogadishu is nog veel ernstiger dan in Kenia. Dat vertelt Ton Huijzer van de Stichting Vluchteling.

IKEA doneert 42,8 miljoen voor vluchtelingen Kenia

(Novum/AP) - GENÈVE - De IKEA Foundation doneert verspreid over drie jaar 42,8 miljoen euro voor de uitbreiding van het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Dadaab in Kenia. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) dinsdag bekendgemaakt.


lees verder

Minder asielzoekers uit Arabische wereld

De eerste vier maanden van dit jaar zijn minder Arabische asielzoekers naar Nederland gekomen in vergelijking met vorige jaar. Dat is opmerkelijk, omdat het aantal asielzoekers uit Arabische landen dat naar EU-landen kwam, is verdubbeld.


lees verder

CU wil opheldering ‘bizarre’ voorwaarden asielzoekers


Voordewind
Voordewind
 
DEN HAAG - ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemt de aanscherping van de voorwaarden voor asielzoekers om naar Somalië te worden teruggestuurd, bizar. Dat schrijft het Nederlands Dagblad. „Zolang de terreurorganisatie Al-shabaab daar de sharia op strenge wijze naleeft, mag wat ons betreft niemand worden teruggestuurd”, aldus Voordewind.

zondag 28 augustus 2011

266,000 asylum seekers stay in Britain illegally


A quarter of a million failed asylum seekers who arrived under Labour are still here thanks to a “shambolic” system that costs the taxpayer almost £2  million a day, a study has found.

'Promises broken' over new asylum centre for children


SCOTTISH campaigners have accused the UK Government of breaking a promise by unveiling a new detention centre where children of asylum seekers will be held.
From next week families in Scotland, who have had their application rejected, will be taken to Pease Pottage, in Sussex, for up to a week while they await deportation.

Australia’s Asylum Plans Draws Sharp Criticism


A policeman stands guard as asylum-seekers from Afghanistan, Iraq, and Iran are moved from a detention house to be transferred to Jakarta before leaving the country on May 27, 2011.
Photo: AFP
A policeman stands guard as asylum-seekers from Afghanistan, Iraq, and Iran are moved from a detention house to be transferred to Jakarta before leaving the country on May 27, 2011.
An accused human trafficker says that Australia's plans to deport asylum seekers to other Asia-Pacific countries will fail to deter others because they are in genuine need of protection.
Sayeed Abbas Azad has been arrested in Indonesia at the request of the Australian government. Canberra plans to send asylum seekers to Malaysia and Papua New Guinea in an effort to stop a steady flow of asylum seekers arriving by boat. 

Asylum-seekers branded a risk by ASIO appeal to UN


LMOST 40 asylum-seekers who have been denied visas after ASIO declared them threats to national security will today appeal to the UN Human Rights Committee in a bid to end what they say is cruel and unusual punishment.
The 38 asylum-seekers, most of whom are Tamils, will today ask the committee to direct the Australian government to release them into the community while a decision is made about whether their detention is lawful.