maandag 13 februari 2012

Ex-topman Fedasil vernietigend voor Maggie De Block

Maggie De Block. © belga
Bob Pleysier, van 2002 tot 2007 directeur-generaal van Fedasil, is boos op staatssecretaris van Asiel en Migratie Magie De Block. Dat blijkt uit een interview met weekblad Knack.
Pleysier heeft weinig begrip voor de beslissing van de regeringsonderhandelaars om een 'backbencher' als De Block de bevoegdheid over het asielbeleid te geven. "Het is echt erg dat zo'n belangrijke keuze door partijpolitieke kronkels wordt bepaald en niet door de competentie van de betrokkenen. En dat terwijl de sector drie jaar op een minister heeft moeten wachten."
 
Pleysier begrijpt niet waarom De Block zo lang is blijven talmen terwijl de winter voor de deur stond. "Op de dag van haar aanstelling had ze de hele sector moeten samenroepen om een plan op te stellen voor de opvang tijdens de winter. Vergeet niet dat het toen al december was."
 
Vleugellam
Bovendien is de Open Vld-politica volgens hem de facto vleugellam. "Iedereen weet dat een staatssecretaris voor zo ongeveer alles langs haar voogdijminister moet passeren, in dit geval minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). Dan vraag ik me af hoe sterk Turtelboom haar staatssecretaris zal steunen als ze zelf al zo veel geld nodig heeft voor justitie."
 
Volgens Pleysier is Fedasil in de loop der jaren verknoeid. "Het hele directiecomité is politiek benoemd. De opeenvolgende ministers hebben Fedasil als hun privétuintje beschouwd, waarop ze makkelijker vat kregen dan op een log ministerie."
 
Het agentschap is dixit de voormalige directeur-generaal een grote bureaucratie geworden. "Misschien kan het beter worden opgedoekt." (belga/adb)

Vluchtelingen voelen zich thuis in Hattem

HATTEM - Hoewel vluchtelingen in eerste instantie niet blij zijn met het vooruitzicht om in Hattem te gaan wonen, blijkt uit praktijk dat zij zich na een aantal maanden helemaal thuis voelen in de IJsselstad. De nieuwe Hattemers worden begeleid door Vluchtelingencontact Hattem. Afgelopen jaar was er begeleiding voor zes gezinnen.

Doel van de begeleiding is het geestelijk en maatschappelijk welzijn van vluchtelingen, asielzoekers en nieuwkomers in Hattem te bevorderen. Kerntaken hierin zijn maatschappelijke en juridische begeleiding, ondersteuning bij taalverwerving, onderwijs en het vinden van werk, sociaal-culturele activiteiten en draagvlakverbreding. Stichting Vluchtelingencontact, is sinds 1 januari 2007 een zelfstandige stichting met een parttime coördinator, Rita van der Kolk, in dienst.Naast de coördinator zijn Hammie de Boer, Margreet Paap en Riet Oosterveer al jaren de drijvende krachten achter het vluchtelingenwerk in de Hanzestad. Enthousiast vertellen zij over de belangrijke taak van de stichting: ,,De eerste maanden is de begeleiding intensief. Alles moet worden geregeld. De begeleiding wordt langzaam afgebouwd met zelfredzaamheid voor ogen. Doel is dat de nieuwe Hattemers integreren en zich gelukkig gaan voelen in Hattem. Over het algemeen zijn de vluchtelingen blij dat ze door ons worden begeleidt. Om integratie goed te laten verlopen hebben wij gekozen voor een begeleiding van 2 jaar, in andere plaatsen is dit veel minder met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk dat vluchtelingen de eigen identiteit bewaren maar zich ook aanpassen aan de cultuur, anders redden ze het niet in Nederland. Vluchtelingen geven aan niet zonder de hulp van Vluchtelingencontact te kunnen. Ook voor de Nederlandse bevolking en gemeenten is het van belang dat de stichting bestaat. Vaak horen wij de vraag waar de vluchtelingen in Hattem wonen, terwijl 37 woningen bewoond worden door nieuwe Hattemers. Dat is een teken dat het goed gaat, vluchtelingen zijn onzichtbaar en volledig geïntegreerd''.
Naast de begeleiding helpen taalcoaches van Vluchtelingencontact met de Nederlandse taal en wordt maandelijks een praatgroep voor Buitenlandse vrouwen in MFC de Marke georganiseerd.
Momenteel zijn bijna 20 vrijwilligers actief binnen Vluchtelingencontact Hattem: ,,Vrijwilligers die zich allemaal voor 200 % inzetten. Vrijwilliger bij een vluchtelingenwerkgroep is participeren en ondersteunen in een ingewikkeld ontwikkelingsproces. Een proces, waarbij mensen vanuit een andere cultuur, hun weg moeten vinden in de Nederlandse samenleving. Een taak die niet licht kan worden opgevat, omdat de begeleidingsvraagstukken van deze nieuwe medeburgers vaak complex zijn. Het is leuk vrijwilligerswerk. Je doet het niet alleen voor de samenleving en vluchteling maar leert ontzettend veel van de wereld door de ogen van de vluchteling'', aldus het bestuur.
Zorgen maakt het bestuur zich over de nieuwe voorstellen van het kabinet. Deze zorgen zijn in een brief naar de gemeente Hattem onder woorden gebracht. De komende jaren blijft de essentiële maatschappelijke begeleiding binnen Hattem gewaarborgd, zo heeft de gemeente toegezegd aan Vluchtelingencontact.

Op de foto het bestuur van stichting Vluchtelingencontact Hattem; voorzitter Margreet Paap, penningmeester Hammie de Boer en secretaris Riet Oosterveer.

Leers naar vluchtelingen in Kenia

DEN HAAG (ANP) – Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat dit voorjaar in Kenia poolshoogte nemen in de kampen van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR. Nederland gaat door met het uitnodigen van vluchtelingen naar ons land, gemiddeld zo’n 500 per jaar.
Die krijgen dan asiel. Leers schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer dat het van groot belang is met dit beleid door te gaan, omdat het gaat om zeer kwetsbare mensen. Tegelijk moet het beleid worden gezien als betuiging van solidariteit aan de ontwikkelingslanden die zelf grote aantallen vluchtelingen verwerken.

Birmese vluchtelingen in dubio


VLUCHTELINGENKAMP MAE LA - De predikant staat voor meer dan driehonderd jonge Birmese vluchtelingen die in een verweerde kerk in de Thaise jungle bijeen zijn voor het ochtendgebed.
”Er is een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede. Drieënzestig jaar is lang genoeg om te moorden. Ik hoop jullie allemaal snel te zien in ons prachtige land”, zegt de predikant, Simon Htoo. Een paar maanden geleden zou hij dergelijke opgewekte woorden waarschijnlijk niet hebben gesproken, maar verrassend snelle hervormingen en bestanden die in Myanmar in de maak zijn bieden uitzicht op de terugkeer van een van de grootste groepen vluchtelingen ter wereld: Ze vormen een van de minst bekende diaspora uit de recente geschiedenis, bestaande uit een keur van etnische en religieuze groepen. Onderdrukking van andersdenkenden en wrede militaire campagnes tegen minderheden hebben de Birmezen op de vlucht gejaagd.
In sommige delen van het land gaan het geweld en de mensenrechtenschendingen door en zelfs als dat niet zo zou zijn zouden veel vluchtelingen aarzelen om terug te keren. Tientallen jaren van haat, achterdocht en misleiding zijn niet zo maar uitgewist.
Een van de etnische groepen, de Karen, probeert zich door middel van een strijd voor grotere autonomie al 62 jaar te ontworstelen aan de opeenvolgende militaire regimes. De Kachin pakten de wapens pas vorig jaar op.
”Het is heel makkelijk om een staakt-het-vuren te sluiten, dat kun je in een paar minuten doen, maar om het uit te voeren is een andere zaak. Dat hangt niet af van de glimlachen op hun gezicht, maar van hun oprechtheid. Misschien is het een nieuwe truc”, zegt Htoo, een doopsgezinde Karen-predikant, na afloop van de dienst in het Thaise kamp, dat meer dan vijftigduizend vluchtelingen herbergt.
Behalve in Thailand verblijven er vluchtelingen in Bangladesh, India, Maleisië en China. Hun leefomstandigheden lopen enorm uiteen. In Bangladesh verkeren vierhonderdduizend illegale Rohingya, een islamitische minderheid, in stinkende kampen in erbarmelijke omstandigheden. Anderen wonen in een reeks goed uitgeruste, door de Verenigde Naties erkende kampen langs de Thaise grens. De vluchtelingen wonen daar al drie generaties en velen kennen geen ander bestaan.
De meesten zouden terugkeren naar grensgebieden waar de dorpen met de grond gelijk zijn gemaakt, de bevolking is getraumatiseerd en die vol mijnenvelden liggen. Het zijn de armste gebieden van Myanmar, op zijn beurt een van de armste landen ter wereld. De internationale gemeenschap staat te klappen voor de veranderingen die in het land gaande zijn, wat bij veel vluchtelingen de angst heeft doen ontstaan dat de druk voor hen om terug te keren voor de omstandigheden daar rijp voor zijn toeneemt.
”De mensen in de vluchtelingenkampen moeten kunnen kiezen of ze teruggaan naar huis, in Thailand blijven of zich in een ander land vestigen. We vertrouwen de Birmese politiek niet, omdat het allemaal nog onduidelijk is”, zegt Cynthia Maung, een arts die door de vluchtelingen de Birmese Moeder Theresa wordt genoemd. In haar kliniek aan de Thaise grens zijn duizenden vluchtelingen behandeld. “Niemand gaat nu terug”, zegt ze.
Hoewel hulporganisaties en vertegenwoordigers van de vluchtelingen voorzichtig praten over eventuele repatriëring, vluchten nog elke maand grofweg duizend Birmezen naar Thailand, zegt Jack Dunford. Hij staat aan het hoofd van een organisatie die voedsel en andere benodigdheden aan de Thaise kampen levert.
Thailand zegt geen vluchtelingen terug te zullen sturen tot de situatie in Myanmar veilig is. “Er is geen tijdschema opgesteld voor hun terugkeer”, zegt Thani Thongphakdi van het ministerie van buitenlandse zaken.
Maar in Bangladesh worden meer dan honderdduizend vluchtelingen voorbereid op hun repatriëring en over de terugkeer van de rest wordt met Myanmar onderhandeld.
”We proberen de vluchtelingen ertoe te zetten om terug te keren naar huis, omdat we geloven dat de mensenrechtensituatie is verbeterd”, zegt Firoz Salahuddin, een ambtenaar die de leiding heeft over de repatriëring. “Maar dat is een moeilijke klus. De vluchtelingen zijn nog altijd bang en hebben veel overreding nodig.”
Zij die daarvoor in aanmerking komen kunnen zich in andere landen vestigen. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie hebben andere landen sinds 2005 114 duizend Birmese vluchtelingen opgenomen. Negentigduizend van hen zijn in de Verenigde Staten terechtgekomen, de rest in twaalf andere landen, waaronder Australië, Canada, Zweden en Japan. Dit jaar zullen maximaal achttienduizend vluchtelingen in derde landen worden gevestigd.
De VS zijn van plan zowel de vluchtelingen te blijven helpen als de hulp aan Myanmar op te voeren, als de hervormingen worden voortgezet. Andere donors die zich enthousiast hebben getoond over de recente veranderingen, met name de Europese Unie, verleggen hun aandacht en hulp echter naar Myanmar zelf en dat merken de vluchtelingen.
Dunford zegt dat de voedselhulp dit jaar verder verlaagd zal moeten worden naar ‘een kritieke’ 1650 calorieën per persoon, ruim onder het door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgestelde dagelijkse minimum van 2100 voor een volwassene. Ook zal er minder bamboe, waarmee hutten worden gebouwd, worden geleverd en gaan de salarissen van onderwijzers in de kampen omlaag.
In kampen als Mae La worden de ontwikkelingen in Myanmar op de voet gevolgd, met een mengeling van hoop, angst, achterdocht en aarzeling.
”Ik wil terug naar mijn land, maar nu nog niet. In de steden zijn misschien veranderingen gaande, maar niet in de provincie”, zegt May Soe, die naar Thailand vluchtte nadat Burmese soldaten haar vader om het leven hadden gebracht en vrouwen in haar dorp hadden verkracht. De verleiding was groot om haar broer achterna te reizen naar de VS, maar de 41-jarige arts besloot op de kinderafdeling van de kliniek van dokter Cynthia te blijven werken.
Anderen, zoals de 36-jarige onderwijzer Saw Wado zijn klaar om terug te keren en te helpen bij de wederopbouw van hun land.
”We hebben zo lang zo’n karig bestaan geleid dat we niet bang zijn om terug te gaan naar huis”, zegt hij.
In de Zorgvilla, een opvanghuis in het kamp voor de zwaarst gehandicapten, zingt een groep jonge mannen die blind zijn geworden of ledematen zijn kwijtgeraakt door landmijnen vol enthousiasme een hymne.
”We weten niet wat morgen zal brengen, wat de toekomst voor ons in petto heeft, maar God zal ons de weg wijzen”, zingen ze meerstemmig en zuiver.

Groeiende hoop op terugkeer voor Birmese vluchtelingen

Nu Birma de democratische hervormingen steeds verder doorzet en oppositieleidster Aung San Suu Kyi voor het eerst in ruim twintig jaar mee mag doen met verkiezingen, groeit bij duizenden vluchtelingen de hoop op terugkeer naar het vaderland. Veel van hen wonen al jaren in kampen net over de grens met Thailand of, als ze wat meer geluk hebben gehad, in ballingschap in Thailand, Groot-Brittannië of de Verenigde Staten.
Eén van de gevluchte Birmezen is Aung Zaw. Na betrokken te zijn geweest bij een studentendemonstratie in Rangoon (Yangon) in 1988 moest hij voor korte tijd naar de gevangenis. Toen hij weer vrij kwam, besloot hij het land te verlaten. De dissident zocht zijn heil in Thailand en werd journalist. Samen met een cameraploeg van Al Jazeera keerde hij voor het eerst in bijna 24 jaar terug naar Birma. Voor korte tijd, want voor een definitieve terugkeer is het nog te vroeg. En Aung Zaw weet: ook al zijn de leiders aan het hervormen, je moet in Birma nog altijd voorzichtig zijn met wat je doet en zegt.

Woningcorporaties moeten meer asielzoekers aan woning helpen

MONTFERLAND - De gemeente Montferland heeft de twee woningcorporaties schriftelijk gemaand meer woningen beschikbaar te stellen voor het onderbrengen van verblijfsgerechtigden. Op basis van een verdeling van het ministerie van Justitie moeten in Montferland per 1 januari 2012 362 mensen die asiel hebben gekregen en in Nederland mogen blijven, zijn gehuisvest.
Dat zijn er op dit moment 353. Het tekort aan huisvesting voor negen personen zal op 1 juli 2012 zijn opgelopen tot zeventien. Dit omdat dan door Montferland 370 verblijfsgerechtigden moeten zijn ondergebracht.

Volgens Willeke Steringa van Laris Wonen en Diensten en Claudia van Gestel van Woningstichting Bergh zijn het afgelopen jaar juist veel mensen met een andere urgentie aan een woning geholpen, zoals mensen waarvan de woning werd gesloopt.

Steringa en Van Gestel gaan er van uit dat de achterstand in juli van dit jaar geheel is weggewerkt.

In Zemst staan asielzoekers niet in de kou

Ghandi, Raymond Kingsley en Amadou zijn asielzoekers die in het OCMW gebouw in de Hoogstraat per twee op een kamer wachten tot ze effectief erkend worden als politiek vluchteling.
Ghandi, Raymond Kingsley en Amadou zijn asielzoekers die in het OCMW gebouw in de Hoogstraat per twee op een kamer wachten tot ze effectief erkend worden als politiek vluchteling.
ZEMST - Amadou, Raymond Kingsley en Ghandi zijn drie asielzoekers die in het OCMW gebouw in de Hoogstraat per twee op een kamer wachten tot ze effectief erkend worden als politiek vluchteling. Ze delen woonkamer, keuken en badkamer per verdieping. Wij hadden met hen een ontroerend gesprek, want zij laten hun vrienden en familie achter in onveilig Afrika.

Vooral het verhaal van Raymond Kingsley sprak ons het meeste aan. Hij is dringend op zoek naar een tijdelijke baan als arbeider, als het kan loodgieter want daarvoor werd hij opgeleid. Als hij niet kan werken zit hij voortdurend na te denken en dat is voor hem frustrerend. Ook Amadou, Ghandi en Tawfiq A. hebben hun verhaal. Het ene al wat ontroerender dan het andere, en toch zijn ze gelukkig dat ze tijdelijk in Zemst opgevangen worden. Een stille, rustige en vriendelijke gemeente, weten ze allemaal te vertellen.
Nicole Van Erp, diensthoofd sociale dienst OCMW Zemst laat ons weten dat praktisch alle asielbewoners zich in Zemst happy voelen en erg hun best doen om Nederlandse les te leren. 'Bijna allemaal kunnen ze zich op een tweetal maanden verstaanbaar maken in het Nederlands', weet Nicole. Twee erkende asielzoekers, Sarr Bocar en Tomety Koffi werden trouwens reeds tewerkgesteld in de klusjesdienst.
Wachten kan lang duren
Het OCMW Zemst heeft zijn eigen opvangcentrum (LOI genaamd, Lokaal Opvang Initiatief) voor 28 asielzoekers. Ze zijn hier omdat ze asiel aanvragen in ons land. Iedere aanvraag wordt grondig onderzocht op de Conventie van Geneve waarbij men onderzoekt of de asielzoeker effectief een politiek vluchteling is. In afwachting van een antwoord verblijven ze in een opvangcentrum en dat wachten kan lang duren. Werken met asielzoekers is erg boeiend en divers. Voor maatschappelijk werkster Teske Loos is het in elk geval een uitdagende multiculturele ervaring.
Inburgeringscursus
Teske Loos, Maatschappelijk Werker OCMW Zemst: ‘We vangen alleenstaande mannen op, voornamelijk met de Afrikaanse nationaliteit. Ze leven met twee op een kamer en delen woonkamer, keuken en badkamer per verdieping. In ons centrum bieden onze vrijwilligers Nederlandse lessen aan. Na deze voorbereiding kunnen ze doorstromen naar het volwassen onderwijs om verder Nederlands te leren en na zes maanden zijn ze verplicht om een inburgeringscursus te volgen.' besluit Teske.
Meer info: OCMW Zemst
teske.loos@ocmw-zemst.be
Hoogstraat 69 - 1980 Zemst
Tel. 015/61.87.20 - fax 015.62.03.62

Asielzoekers vanaf juni in kazerne Copmanlaan

DE HAAN - De woonhuizen bij de voormalige Rijkswachtkazerne aan de Copmanlaan in De Haan worden gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Dat zijn asielinstantie Fedasil en de ngo Vluchtelingenwerk Vlaanderen overeengekomen, zo antwoordde staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block aan Bart Tommelein (Open VLD). Er zijn 18 opvangplaatsen beschikbaar. Vanaf begin juni worden de asielzoekers er ontvangen. (vln) 

Amstelveen steunt kinderpardon asielzoekers

De nationale coalitiepartijen CDA en VVD – waarop het kabinet steunt – waren ook in de gemeenteraad tegen, maar een meerderheid stemde in met een motie van GroenLinks om B&W bij minister Leers te laten aandringen op een kinderpardon. Daarmee zou kunnen worden voorkomen dat als kinderen naar Nederland gekomen vreemdelingen na vele jaren alsnog worden uitgezet. De tegenstemmende partijen, waartoe ook Ouderencombinatie en Burgerbelangen behoorden, vinden dat de lokale politiek zich niet met de landelijke moet bemoeien. Eigenlijk denkt ook de ChristenUnie er zo over, maar CU-raadslid De Pijper wilde in dit geval een uitzondering maken. Hij verwees naar een Bijbeltekst die aanspoort tot het toelaten van de vreemdeling. “De emotionele impact van het uitzenden wordt niet in Den Haag gevoeld. De tranen vloeien in de dorpen en steden,” zei hij. SP, D’66, GroenLinks en PvdA waren het kennelijk met hem eens. Volgens de motie bevinden zich op dit moment 53 minderjarige asielzoekers in Amstelveen.  Inmiddels hebben meer dan 30 gemeenten bij minister Leers van Immigratie en Asiel aangedrongen op een pardon voor minderjarige asielzoekers die 8 jaar of langer in Nederland verblijven, buiten hun schuld om.De landelijke actiewww.kinderpardon.nu, geïntieerd door BN’ers als Angela Groothuizen en Marco Borsato, roept op tot een pardonregeling voor de betreffende asielzoekers, die wegens overheidsfalen al zo lang hier zijn. Op de site zijn inmiddels meer dan 120.000 handtekeningen binnengekomen. Boomgaars: “We hebben gewoon te maken met kinderen die hartstikke Nederlands zijn, hier thuishoren en die je niet naar een onbekend land kan sturen waar hun ouders ooit vandaan kwamen. Daar zijn ze niet thuis. Na zo’n lange tijd in Nederland, buiten je schuld om, is dat gewoon ontzettend schadelijk voor de ontwikkeling van een kind”.  Het kinderpardon is bedoeld als steun in de rug voor een wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie in de Tweede Kamer, dat moet zorgen voor een structurele oplossing voor dergelijke kinderen. Leers voelt daar iets voor. Daarom zijn gemeenten in actie gekomen.   Via de motie is aan de burgemeester gevraagd contact te zoeken met de minister om voor het kinderpardon te pleiten. Boomgaars: “Ook hier kan morgen een nieuwe Mauro opstaan, dan zit dat leed in Amstelveen en laten wij zo iemand als gemeente niet in de kou staan.”
De motie werd ingediend namens de gehele oppositie plus dus coalitiepartij ChristenUnie. Dat zorgde precies voor één stem meerderheid. De VVD vond dat de uitgezette kinderen er  tevreden mee moeten zijn dat ze enige tijd van de Nederlandse welvaart hebben mogen genieten en de hier geleerde lessen in hun eigen land gebruiken. CDA-fractievoorzitter Jonker vindt dat elk geval individueel moet worden bekeken.”Maar dat kunnen wij hier niet,”voegde hij er aan toe. Zodat Den Haag wat hem betreft de doorslag geeft.  De burgemeester zegde toe van zijn bevoegdheden gebruik te zullen maken, al is ook hij in principe van mening dat lokale politiek van de landelijke weg moet blijven.