vrijdag 20 januari 2012

Maggie De Block wil asielcentrum Weelde twee maanden vroeger dicht

RAVELS - Staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) wil fors besparen en overweegt daarom om het asielcentrum in Weelde al op 31 maart te sluiten. Dat is twee maanden vroeger dan gepland.



De regering-Leterme besliste vorig jaar om alle tijdelijke opvangcentra, waaronder de voormalige Navo-basis in Weelde, langer open te houden: tot einde mei. Zo wilden de regeringsleiders vermijden dat er in de koude wintermaanden opnieuw asielzoekers de nacht zouden moeten doorbrengen op straat.
Intussen heeft Elio Di Rupo (PS) de fakkel overgenomen. Voor de tijdelijke opvang van kandidaat-vluchtelingen in leegstaande kazernes in Vlaanderen en Wallonië heeft de nieuwe staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) maar een budget gekregen tot einde maart. En aangezien alle ministeries de broeksriem moeten aanhalen, gaat De Block ervan uit dat er geen extra geld meer zal worden toegewezen aan haar departement. Ze wil daarom alle tijdelijke opvangcentra op 31 maart sluiten.
Hilde Van Gastel van het Rode Kruis, uitbater van het noodopvangcentrum in Weelde, gelooft niet dat de soep zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend. 'Want er zijn nog altijd opvangplaatsen te kort in ons land', zegt ze.
In Weelde verblijven er vandaag vierhonderd kandidaat-vluchtelingen. 'Normaal zouden we vanaf half maart starten met een geleidelijke afbouw. Als het centrum toch al op 31 maart dicht zou gaan, moeten we begin februari al beginnen te ontruimen.'
Het personeel hoeft zich volgens Van Gastel geen zorgen te maken, ongeacht de datum van sluiting op 31 maart of 31 mei. 'Het Rode Kruis is een correcte werkgever. Iedereen zal betaald worden tot de normale einddatum van zijn arbeidscontract.'

Recordaantal Afrikanen vlucht naar Jemen

GENEVE -  Een recordaantal van 103.000 mensen uit de Hoorn van Afrika is vorig jaar via de Golf van Aden naar het instabiele Jemen gevlucht. Dat liet de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag weten.



Het aantal Ethiopiërs en Somaliërs dat daar een veilig heenkomen zocht verdubbelde bijna vergeleken met het jaar daarvoor. Zeker 130 Afrikanen verdronken in de Golf van Aden tijdens de gevaarlijke oversteek.
Opvallend is dat het aantal Ethiopiërs dat zijn heil zoekt in Jemen blijft groeien. Drie van de vier vluchtelingen die in het arme Arabische land arriveren, komen uit Ethiopië. Tot 2009 was de meerderheid van de vluchtelingen afkomstig uit Somalië.
Somaliërs vluchten voor het geweld en de droogte in hun land, terwijl Ethiopiërs vooral op zoek zijn naar een betere economische toekomst. Voor hen is Jemen een doorgangsland; ze willen dooreizen naar de rijke Golfstaten.

Asielzoekers VUB in hongerstaking

De 23 asielzoekers die onderdak krijgen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zijn sinds zaterdag in hongerstaking. Op 1 maart moeten ze een ander onderkomen gevonden hebben. Ze zien intussen geen vooruitgang in hun dossier.
Sinds zaterdag zijn een twintigtal asielzoekers die de Vrije Universiteit Brussel (VUB) opvangt in hongerstaking gegaan. FM Brussel sprak ervover met Steph Feremans van VUB.
Met de winter in aantocht, besliste de VUB een aantal lokalen in de Triomflaan in Oudergem open te stellen voor asielzoekers die op straat woonden. Dat meldt FM Brussel. 23 mannen, hoofdzakelijk uit Noord-Afrika afkomstig, konden er terecht. Ze zijn zaterdag in hongerstaking gegaan.
“Ze willen een verblijfsvergunning om te kunnen werken,” zegt Steph Feremans van de VUB. “Het zit hen dwars dat er niets verandert aan hun situatie. De meeste van hen hebben echter nog geen asielaanvraag ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Een beetje vreemd vind ik dat, ik heb hen nochtans herhaaldelijk aangemaand om dat te doen.”
Oplossing
De hongerstakers mogen in de lokalen van de VUB blijven tot 1 maart. “Het is nog niet duidelijk wat er daarna met hen gebeurt,” zegt Feremans. “We zoeken nog naar een oplossing. Het is bijna uitgesloten dat ze bij ons blijven. De lokalen waar ze nu verblijven, zullen verbouwd worden. We hebben zelf lokalen te kort. Sommige diensten zijn daar echt al lang op aan het wachten.”
Stand-by
De asielzoekers hebben collectief een advocaat in de arm genomen en krijgen ook medische begeleiding. “Ze worden opgevolgd door onze dienst en de dokter van het UZ die ervaring heeft met hongerstakers,” zegt Feremans. “Het Rode Kruis staat ook stand-by. We weten dat een hongerstaking lang kan aanslepen. De vorige waar we mee te maken hadden duurde 3 maanden, tot sommige hongerstakers het bewustzijn verloren en naar het ziekenhuis moesten worden afgevoerd. We proberen met het steuncomité van de VUB op hen in te praten en hen ervan te overtuigen om ermee op te houden.”

Asielzoekers zorgen voor overlast

Het Twentse buurtschap Herike-Elsen wordt verscheurd door angsten en verwijten. De lokale bevolking voelt zich bedreigd door de inwoners van een asielzoekerscentrum. Zo'n dertig a veertig gezinnen hebben zich in een actiecomité verenigd en willen ze dat het azc sluit.

Bewoners van het asielzoekerscentrum zouden onder andere fietspaden blokkeren, drugs gebruiken op een schoolplein. Daarnaast zijn er al vier meisjes lastiggevallen. De asielzoekers zijn zich van geen kwaad bewust. "Wij zijn geen criminelen”, zegt Artiush (28) uit Georgië over de inwoners van het asielzoekerscentrum(azc) in Markelo. De asielzoekers zelf beweren weer dat de inwoners van het buurtschap discrimineren.

Trees Zwienenberg van het comité zegt dat daar absoluut geen sprake van is, want het azc zit al 21 jaar in het buurtschap Henrik-Elsen. Sinds een jaar of drie vinden ze de situatie alleen erg veranderd. "Vroeger zagen we vooral gezinnen, nu groepen jongeren.” Een woordvoerster van het COA bevestigt dat er sinds het generaal pardon in 2007 meer alleenstaanden in azc’s worden opgevangen.
Lees hier het uitgebreide verhaal.

Opnieuw minder asielzoekers naar Nederland

DEN HAAG - Het aantal asielzoekers dat vorig jaar naar Nederland kwam, is fors gedaald ten opzichte van 2010.

Foto:  ANP
In dat jaar waren er 13.340 eerste asielaanvragen, in 2011 waren het er 11.590. Dat komt neer op een daling van circa 13 procent.
Dit blijkt uit een analyse van asielcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door het ANP en het weblog Sargasso. Ook in 2010 was er al een sterke daling ten opzichte van het jaar daarvoor: 11 procent.
Het totaal aantal asielaanvragen daalde vorig jaar met 3 procent naar 14.630. Hierin zijn ook asielzoekers opgenomen die voor een tweede of zelfs derde keer een aanvraag indienen.

Nareizigers

De afname is voor het grootste deel te verklaren doordat er minder Somaliërs naar ons land zijn gekomen. In 2010 waren dat er nog 3370, vorig jaar 1420. Dit aantal daalt al langer. De afgelopen jaren kwamen er veel zogenoemde nareizigers uit Somalië naar ons land, gezinsleden van eerder naar ons land gekomen asielzoekers.
Een afname in nareizigers zorgde voor de grootste daling. Sinds eind 2009 is Nederland veel strenger voor deze groep. ''In oktober 2011 werd nog maar 10 procent van de Somalische aanvragen voor gezinshereniging ingewilligd. Dat was in 2009 nog ongeveer 30 procent", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Vragenlijst

Kinderen en echtgenoten krijgen nu op een Nederlandse ambassade in of dichtbij het land van herkomst eerst een lange vragenlijst over de familieband voorgelegd. Als hier veel 'foute' antwoorden op gegeven worden, komt er geen DNA-onderzoek meer. Dat gebeurde eerder vrijwel altijd om vast te stellen of de nareizigers inderdaad familie waren.
''Deze nieuwe procedure zorgt er voor dat nu 90 procent van de aanvragen wordt afgewezen'', zegt Manson. ''Hierdoor blijven tal van kinderen ten onrechte gescheiden van hun ouders. Het beleid om fraude met nareizen tegen te gaan is doorgeschoten. Achter de daling van de cijfers schuilt diep menselijk drama.''

Leers

Een woordvoerder van minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel liet weten dat de bedoeling van de nieuwe procedure niet is om kinderen van hun ouders te scheiden.
''Bij twijfel over de familieband na het beantwoorden van de vragen wordt er een DNA-test uitgevoerd. Een familie kan ook altijd vragen om een DNA-test als zij op basis van de vragenlijst een afwijzing krijgen."

ASIELZOEKERS OPGESLOTEN IN ZIEKMAKEND DETENTIECENTRUM

Asielzoekers die uitgeprocedeerd zijn en in een detentiecentrum in Zeist zitten, hebben te kampen met ernstige gezondheidsklachten doordat de luchtkwaliteit al jaren slecht is. De Vereniging van Asieladvocaten en -Juristen Nederland heeft de Staat der Nederlanden aangeklaagd.
fotoFoto
Asielzoekers opgesloten in ziekmakend detentiecentrum
In gebouw 4 van het detentiecentrum in Zeist werkt het ventilatiesysteem slecht. Tot die conclusie komt het tv-programma Zembla. De luchtkwaliteit is daardoor slecht en dat leidt totgezondheidsproblemen bij asielzoekers die daar een groot deel van de dag opgesloten zitten. Advocaat F. Verbaas heeft cliënten die onder meer ademhalingsproblemen, huiduitslag en hoofdpijn hebben door de slechte luchtkwaliteit. In het gebouw verblijven 292 asielzoekers.
De Inspectie voor de Sanctietoepassing, onderdeel van het ministerie van Justitie, geeft toe dat de luchtkwaliteit in het gebouw slecht is en dat mensen daardoor gezondheidsproblemen hebben. De Inspectie vindt dat er direct maatregelen moeten worden getroffen om de problemen aan te pakken.

Problemen al in 2010 bekend

Inspecteur B. van der Linden zegt in Zembla dat artsen van het detentiecentrum bevestigen dat asielzoekers gezondheidsklachten hebben die 'serieus moeten worden genomen'. Hij zegt hetministerie van Justitie al in 2010 op de hoogte te hebben gesteld van de slechte omstandigheden en de gezondheidsproblemen die daardoor ontstaan. In 2011 herhaalde hij nogmaals zijn zorgen.
In juli 2011 belooft staatssecretaris Teeven aan Van der Linden dat hij iets aan de slechte omstandigheden in het detentiecentrum zal doen, maar volgens Van der Linden is de situatie sindsdien alleen maar verslechterd.

donderdag 19 januari 2012

Vorig jaar een vijfde meer migranten vrijwillig teruggekeerd naar thuisland

(Belga) Er zijn vorig jaar 3.746 vreemdelingen vrijwillig naar hun land van herkomst teruggekeerd. Dat is 21 procent meer dan de 3.088 van het jaar voordien, aldus staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block. Voor het eerst gaat het in ruim de helft van de gevallen om uitgeprocedeerde asielzoekers.
Vorig jaar een vijfde meer migranten vrijwillig teruggekeerd naar thuisland
Vorig jaar een vijfde meer migranten vrijwillig teruggekeerd naar thuisland
De stijging van het aantal vrijwillige terugkeerders wijt De Block aan een reeks maatregelen van Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken zoals de sensibilisering van asielzoekers, duidelijke communicatie over de negatieve beslissingen en subsidies uit het Europees Terugkeerfonds (1.256 personen). De meeste terugkeerders zijn afkomstig uit Brazilië (770), gevolgd door Kosovo (457), Rusland (270), Oekraïne (262) en Macedonië (219). Staatssecretaris De Block wil in de toekomst nog meer inzetten op vrijwillige terugkeer, wat ze beschouwt als "de beste en meest humane oplossing". "Daarom moeten we de komende jaren daarin extra investeren door bijvoorbeeld de opening van een terugkeercentrum". Speciaal opgeleide coaches moeten de migranten dan weer helpen overtuigen naar hun thuisland terug te keren. (KME)

Wageningse wint Leo Polak Scriptieprijs

WAGENINGEN - De jury van de Leo Polak Scriptieprijs heeft aan twee scripties ex aequo een eerste prijs toegekend.

Sara Abraha schreef aan de Wageningen Universiteit een lezenswaardig werkstuk 'Stuck in Italy' over vluchtelingen uit Eritrea die op Sicilië vast zitten. Sjaak Vane van de Erasmus Universiteit in Rotterdam belichtte in zijn mastersscriptie 'Liefde in digitale tijden' het fenomeen van internetdating.


Identiteit
Beide werkstukken gaan over problemen waarbij de identiteit van een persoon staat naast de identiteit van een ander, zelfs van een hele groep, zoals bij de Eritrese vluchtelingen. Hoe gaat elk individu om met zijn identiteit en sociale achtergrond tegenover de ander, welke strategieën zijn er om enerzijds de eigen identiteit te bewaren en anderzijds aansluiting te vinden bij de ander. Beide scripties sluiten aan bij het humanistisch gedachtegoed van de Leo Polak Stichting en de Universiteit voor Humanistiek.

De Stichting Leo Polak stelt elk jaar twee prijzen beschikbaar ter bekroning van een masterscriptie over een onderwerp op het terrein van persoonlijke zingeving en/of humanisering van de samenleving. De prijzen worden toegekend door een onafhankelijke jury, onder leiding van voorzitter Leo Samama.

De prijsuitreiking zal plaats vinden op 27 januari om 13 uur in de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, tijdens de jaarlijkse Diesviering van de universiteit.

SP: Geen gouden handdruk bij ontslag Albayrak

Oppositiepartij SP wil dat directeur Nurten Albayrak van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) geen fikse ontslagvergoeding meekrijgt, als het COA haar ontslaat. 'Als zij vanwege falend bestuur zou moeten vertrekken, dient zij geen tonnen mee te krijgen.'
Er is momenteel een onderzoek naar Albayrak gaandeEr is momenteel een onderzoek naar Albayrak gaande
Commentaar van Arthur van Leeuwen: Regel die topinkomens bij de overheid nu eens!
Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in reactie op het bericht dat Albayrak bij ontslagachttien maandsalarissen zou meekrijgen. Een eventueel ontslag van de bestuursvoorzitter zal meer dan vier ton kosten.

Afkoopsom
'De SP zegt al jaren dat mensen in de publieke en semi-publieke sector niet meer zouden mogen verdienen dan de minister-president,' zegt Van Gerven.

Vanwege de in het contract opgenomen 'afkoopsom' zou het ministerie van Binnenlandse Zaken opzien tegen het ontslag van Albayrak. Er wordt nu gezocht naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Bestuursstijl
Vorige week oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de op non-actiefstelling van Albayrak door minister Gerd Leers (CDA) van Immigratie en Asiel onterecht was. Albayrak zou vanaf 1 maart weer aan het werk kunnen.

Momenteel is er een onderzoek gaande naar de bestuursstijl van Albayrak. Leers wil dat dit onderzoek eerst wordt afgerond voordat Albayrak haar functie weer oppakt. Naar verwachting zijn de resultaten eind maart of begin april bekend.

Opnieuw minder asielzoekers naar Nederland

DEN HAAG - Het aantal asielzoekers dat vorig jaar naar Nederland kwam, is fors gedaald ten opzichte van 2010.

Foto:  ANP
In dat jaar waren er 13.340 eerste asielaanvragen, in 2011 waren het er 11.590. Dat komt neer op een daling van circa 13 procent.
Dit blijkt uit een analyse van asielcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door het ANP en het weblog Sargasso. Ook in 2010 was er al een sterke daling ten opzichte van het jaar daarvoor: 11 procent.
Het totaal aantal asielaanvragen daalde vorig jaar met 3 procent naar 14.630. Hierin zijn ook asielzoekers opgenomen die voor een tweede of zelfs derde keer een aanvraag indienen.

Nareizigers

De afname is voor het grootste deel te verklaren doordat er minder Somaliërs naar ons land zijn gekomen. In 2010 waren dat er nog 3370, vorig jaar 1420. Dit aantal daalt al langer. De afgelopen jaren kwamen er veel zogenoemde nareizigers uit Somalië naar ons land, gezinsleden van eerder naar ons land gekomen asielzoekers.
Een afname in nareizigers zorgde voor de grootste daling. Sinds eind 2009 is Nederland veel strenger voor deze groep. ''In oktober 2011 werd nog maar 10 procent van de Somalische aanvragen voor gezinshereniging ingewilligd. Dat was in 2009 nog ongeveer 30 procent", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

Vragenlijst

Kinderen en echtgenoten krijgen nu op een Nederlandse ambassade in of dichtbij het land van herkomst eerst een lange vragenlijst over de familieband voorgelegd. Als hier veel 'foute' antwoorden op gegeven worden, komt er geen DNA-onderzoek meer. Dat gebeurde eerder vrijwel altijd om vast te stellen of de nareizigers inderdaad familie waren.
''Deze nieuwe procedure zorgt er voor dat nu 90 procent van de aanvragen wordt afgewezen'', zegt Manson. ''Hierdoor blijven tal van kinderen ten onrechte gescheiden van hun ouders. Het beleid om fraude met nareizen tegen te gaan is doorgeschoten. Achter de daling van de cijfers schuilt diep menselijk drama.''

Leers

Een woordvoerder van minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel liet weten dat de bedoeling van de nieuwe procedure niet is om kinderen van hun ouders te scheiden.
''Bij twijfel over de familieband na het beantwoorden van de vragen wordt er een DNA-test uitgevoerd. Een familie kan ook altijd vragen om een DNA-test als zij op basis van de vragenlijst een afwijzing krijgen."

Asielzoekers Markelo: Geen criminelen

Het Twentse buurtschap Herike-Elsen wordt verscheurd door angsten en verwijten. De lokale bevolking voelt zich bedreigd door de inwoners van een asielzoekerscentrum. Maar zij zijn zich van geen kwaad bewust. „Wij willen hier slechts overleven.” 
„Wij zijn geen criminelen”, zegt Artiush (28) uit Georgië over de inwoners van het asielzoekerscentrum(azc) in Markelo. Hij reageert op klachten van omwonenden over bedreiging, intimidatie en diefstal door inwoners van het azc. Meisjes zouden worden achtervolgd, fietsen worden gestolen en er zou drugs worden gebruikt op het schoolplein. Arthiush, die al twee jaar in het azc woont, kan zich dat nauwelijks indenken.
Ergste
Het ergste dat hij kan bedenken is dat hij wel eens te hard praat als hij telefoneert en dat kinderen soms de dieren wat te eten geven. „Dat mag dan niet, maar het zijn kinderen. Dus ach.” Hij kan moeilijk geloven dat er werkelijk tachtig incidenten zijn geweest, zoals een speciaal actiecomité van omwonenden beweert. „Als ik gewoon een wandeling maak in de omgeving is dat zeker ook een incident”, zegt hij sarcastisch.
Mede door de klachten hangt de toekomst van het azc aan een zijden draadje. De klagers willen het liefst dat de deuren voor altijd worden gesloten. Dat schiet de Armeense Armine(28) in het verkeerde keelgat. „Mijn dochtertje vroeg ooit aan mij: is het azc mijn huis? Ik zei: ja, hier wonen wij. Maar toen werden we overgeplaatst naar Markelo. Nu zou ik weer moeten verhuizen? Ik leef al met zoveel spanning. Dat wordt dan alleen maar erger.” Ze snikt even en een traan rolt over haar wangen. „Waarom straffen de omwonenden mij voor iets dat een klein aantal mensen zou hebben gedaan?”
Bedreigd
Dat gevoel overheerst ook bij anderen en de grootste vraag is daarom: waarom gaan ze niet naar de politie als ze zijn bedreigd of als een fiets is gestolen? Want zo hoort het toch? Dat is ook de opstelling van de leiding van het azc: binnen de poorten zijn wij verantwoordelijk, maar daar buiten moet je met klachten bij de politie zijn.
Asielzoekers zeggen ook niet altijd vriendelijk benaderd te worden door de lokale bevolking. Mensen kijken ze niet op een prettige manier aan, blokkeren de weg of roepen ‘jij bent zwart, jij mag niet in dit land komen’. Ghazar (50) uit Armenië zegt zelfs een keer met stokken te zijn geslagen door een groep jonge mannen toen hij op de fiets zat. En Armines dochtertje werd van de schommel gestuurd met de mededeling ‘dat die niet voor mensen uit het asiel was bestemd’. „Dat is allemaal discriminatie”, vat Artuish samen.
Toch is het Artuish die zich even later, ondanks zijn bedenkingen over de waarheid van de incidenten, tot de omwonenden richt: „Mijn excuses. Als het werkelijk is gebeurd. Mijn excuses.”

Lees ook:
Asielzoekers zorgen voor overlast

woensdag 18 januari 2012

Beat the Borders, Walk like a Somali!

Duizenden vluchtelimngen moeten op straat zien te overlezen doordat ze geen opvang meer vinden en onmogelijk ergens anders heen kunnen. Elk jaar verdwijnen 10.000 ongedocumenteeerden in Vreemdelingenetentie, aan de Europese grenzen sterven ze met tientallen tegelijk. Wie dat ziet schaamt zich, wie meekijkt doet wat.
Deze manifestatie is een antwoord, een van de vele, op de repressie van migranten, die juist nu zichtbaar wordt door de beweging van de Somalische dakloze vluchtelingen die begon in Utrecht als Vluchtelingen op Straat en die uitmondde in twee kampeeracties in Ter Apel.
Beat the borders heeft een aantal van de Somalische activisten uitgenodigd om naar de manifestatie te komen. Daar zal een ontmoeting plaatsvinden tussen hen en andere activisten (van o.a. Doorbraak, ASKV en anarchistische groepen) tegen de Europese/Nederlandse migratiepolitiek. De manifestatie is een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te inspireren en de handen ineen te slaan. We noemen het een openbare samenzwering, waaraan ook dichters, kunstenaars, muzikanten en schrijvers meewerken.
Welkom Somaliërs
Vrijheid van beweging
Programma in OT301 Overtoom 301, 1054HW Amsterdam
16 u: Dichters en Sprekers in De Peper
19 u: Gezamenlijke maaltijd met muziek en poezie.
21 u: Openbare Samenzwering met M2M Radio, ook te volgen via webradio Patapoe en Radio Patapoe FM
22 u: Poetry Slam, Live Muziek en finale jam sessie
DJ’s en VJ’s, schilderijen en (onzichtbaar) theater
En andere verrassende wendingen.
achtergrond
Sinds de vorige lente zijn Somalische vluchtelingen die op straat moeten leven een oplossing aan het eisen voor hun probleem: ze krijgen geen asiel, geen opvang, geen geld of werk en ze kunnen niet terug naar hun eigen land. Ze demonstreerden eerst in Utrecht en daarna met 500 mensen in Den Haag. Eind november ging een hele groep naar Ter Apel om hun eisen aan de IND voor te leggen:
− Geef ons onze basale mensenrechten, zodat we kunnen leven
− Verwijder onze vingerafdrukken en andere gegevens uit jullie systeem, zodat we in een ander EU-land asiel kunnen vragen
− Als dat niet kan, breng ons dan maar met geweld terug naar Somalië.
Liever geen leven in Somalië dan geen leven in Nederland? De hele groep van 20 werd opgepakt en overgebracht naar Rotterdam: opgesloten in vreemdelingenbewaring op Zestienhoven. Maar de rechter liet ze vrij, waarna ze in het AZC in Vught mochten bivakkeren.
Op Tweede Kerstdag sloeg een tweede groep Somaliërs hun tentjes op voor het Justitiëel Complex bij Ter Apel. Ook zei eisten onderdak en een eerlijke kans op verblijf voor alle Somaliërs die op straat staan. En ook hun actie slaagde: de hele groep van 56 zit nog tijdelijk onderdak in Ter Apel en de IND kijkt opnieuw naar hun verhaal.
Toch zou het naief zijn om te denken dat het probleem dichtbij een oplossing is. De Somaliers zijn dan ook vastbesloten door te gaan met actievoeren tot er voor alle geklinkerde Somaiers een eind komt aan het niet kunnen leven in Nederland. De Manifestatie Beat the Borders, Walk like a Somali!” zal daarom in het teken staan van hun strijd onze strijd. We nodigen uit en we roepen op om hun voorbeeld van zelforganisatie en onderlinge solidareit te volgen en te steunen. Want dit is de basis voor een menselijk bestaan, in Nederland, in Somalië en waar dan ook.

Vluchtelingen Eritrea doelwit van handelaren

SHAGARAB KAMP - Mensenhandelaren ontvoeren en doden vluchtelingen uit Eritrea die op weg zijn naar kampen in Sudan, waarschuwt de VN-commissaris Antonio Guterres voor vluchtelingen.

Foto:  AFP
Volgens de UNHCR worden minstens 20 mensen per maand ontvoerd, waarna hun familie flink wat losgeld moet betalen.
''Ze vangen ons en verkopen ons als een geit'', zei een asielzoekster uit Eritrea over de gewapende mensenhandelaren.
Veel inwoners van Eritrea ontvluchten hun dictatoriaal bestuurde land. Het VN-kamp Shagarab ontvangt maandelijks circa 2000 asielzoekers uit het land.