dinsdag 6 september 2011

OVERBOELARE - Buurt niet ingelicht over komst asielzoekers


Editiepajot_geraardsbergen_glenn_bogaert_oude_pastorie_overboelare_foto_gerrit_achterland
Glenn Bogaert aan de oude pastorij van Overboelare. - Foto © Gerrit Achterland
In mei werd de oude pastorij van Overboelare verkocht aan het OCMW met het oog op de opvang van asielzoekers. Vorige week vrijdag namen de asielzoekers hun intrek in het gebouw. Volgens Glenn Bogaert, inwoner van de Kloosterstraat, gebeurde dat zonder dat de buurt werd ingelicht. “Net zoals enkele maanden terug laat het stadsbestuur na om te communiceren en te informeren. Met het oog op de integratie van de neergestreken asielzoekers is dit zeker geen positief gegeven.”
Begin mei werd via de pers bekend gemaakt dat de oude pastorij van Overboelare door het stadsbestuur zou worden verkocht aan het OCMW. Laatste instantie zou er via het aanwenden van subsidies een lokaal opvanginitiatief inrichten voor een tiental asielzoekers. De buurt reageerde ontstemd en een petitie pleitte voor inspraak voor en communicatie naar de lokale gemeenschap toe. De stad legde het buurtinitiatief echter naast zich neer en ging toch over tot een verkoop die de vestiging van asielzoekers mogelijk zou maken. Dit tot groot ongenoegen van de inwoners van Overboelare die de petitie ruim ondersteunden.
Enkele maanden later namen de asielzoekers al hun intrek in het gebouw. Volgens Glenn Bogaert, inwoner van de Kloosterstraat en initiatiefnemer van de lokale petitie, gebeurde dat opnieuw zonder dat de buurt werd ingelicht: ”Vorige week vrijdag kwamen de asielzoekers aan in de oude pastorij. Net als enkele maanden geleden gebeurde dit echter zonder dat de buurt op de hoogte werd gebracht.” Het stadsbestuur en OCMW laten opnieuw na om te communiceren en te informeren. Volgens Glenn Bogaert geen verstandige werkwijze met het oog op de integratie van de neergestreken asielzoekers. “De lokale gemeenschap tast nog maar eens volledig in het duister. Zo weten we bijvoorbeeld niet hoeveel personen zijn aangekomen, om welke mensen het exact gaat, welke nationaliteit en achtergrond deze mensen hebben en uit welke sociale en/ of economische situatie deze mensen komen. Dit draagt niet bepaald bij tot een positieve beeldvorming omtrent de personen in kwestie. Nochtans zou enige duiding en informatie de twijfels, speculatie en het voorbehoud bij heel wat mensen kunnen wegnemen”, besluit Bogaert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten