De Europese Unie opent een kantoor in Birma. De afgelopen jaren onderhielden EU-diplomaten contact vanuit buurland Thailand, maar nu de Birmese regering hervormingen doorvoert, zal de EU voortaan vanuit de voormalige hoofdstad Rangoon werken.
Het kantoor in de Thaise hoofdstad Bangkok hield zich onder meer bezig met hulp aan Birmese vluchtelingen in het grensgebied.
Na bijna 50 jaar militaire dictatuur kreeg Birma vorig jaar een burgerregering. Hoewel het leger daar nog altijd veel invloed op houdt, voert het kabinet wel hervormingen door, zoals het vrijlaten van politieke gevangenen.
Sancties
Door die veranderingen is de relatie met het Westen verbeterd. Zo is de Britse minister Hague momenteel op bezoek in het land, het eerste bezoek van een Britse minister in meer dan 50 jaar.
Hague sprak met de de nieuwe machthebbers in het land, maar bezocht ook oppositieleider Aung San Suu Kyi. Samen herhaalden ze dat sancties tegen het land pas opgeheven worden als er echt vrije verkiezingen zijn gehouden en alle politieke gevangenen vrij zijn.
Suu Kyi is van plan in april mee te doen aan parlementsverkiezingen. Dat kan omdat haar partij gisteren door het regime werd erkend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten