woensdag 22 februari 2012

Weinig Syriërs vluchten naar Irak

Met de aanhoudende onlusten in Syrië begint de vluchtelingenstroom uit het land te groeien. De eerste kampen in buurlanden Turkije en Libanon zitten vol, maar Irak lijkt als vluchtoord minder aan te slaan.
"Er sijpelen hier zo'n tien mensen per dag de grens over", vertelt verslaggever Lex Runderkamp vanaf een Syrisch-Iraakse grenspost. "Veelal zijn dat Iraki die in Syrië en wonen en teruggaan naar hun eigen land. Er is hier ontzettend weinig sprake van Syriërs die op de vlucht zijn geslagen."
De 600 kilometer lange grens tussen Syrië en Irak kent maar een paar grote doorgangswegen. Er liggen weinig steden in het woestijnrijke grensgebied.

Opdracht

Een paar dagen geleden kondigde de Iraakse regering aan om vluchtelingenkampen te bouwen langs de grens, maar vooralsnog komt dat niet erg van de grond, merkt Runderkamp.
"Ik sprak een gouverneur en die zei me dat hij wacht met bouwen van kampen tot hij daartoe opdracht krijgt vanuit de hoofdstad Bagdad. Ze waren hier uit voorzorg al begonnen aan een kamp, maar dat is op last van de regering weer afgebroken."
"Irak speelt een dubbele rol in het conflict in Syrië. Officieel is het land neutraal en kiest het geen partij voor of tegen de Syrische president Assad, maar in de praktijk is Irak een land met veel strijdende groeperingen. De grens wordt slecht bewaakt en de smokkelroutes door de woestijn liggen open."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten