Asielmanager Peter De Roo roept staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) op de hand aan de ploeg te slaan. "Ik wil u niet schofferen, maar er moet nu wat gebeuren."
Zijn rechtstreekse overste is staatssecretaris De Block, maar dat houdt asielmanager Peter De Roo niet tegen haar op haar plichten te wijzen. De Roo staat tot eind maart op de loonlijst van de regering en hoopt dat er dan eindelijk structurele oplossingen zullen zijn voor de opvangcrisis.
Waarom is de opvangcrisis nog steeds niet onder controle?
De Roo: "In november, december en januari heeft Fedasil ongeveer duizend asielzoekers geen opvangplek kunnen geven. Dat zorgt voor een onveilige situatie: je creëert een laag van mensen in nood die het moet stellen zonder basisvoorzieningen noch toegang tot de bescherming die een asielprocedure normaal gezien biedt. Deze asielzoekers zijn vaak een makkelijke prooi voor malafide sujetten.
"Vorig jaar kreeg iedereen van begin december tot eind april een dak boven het hoofd. Dankzij de 2.500 tijdelijke plaatsen van het Rode Kruis, Croix Rouge en Fedasil zijn we toen uit de miserie gebleven. Ik ben het eens met de staatssecretaris als dat het aantal opvangplaatsen naar beneden moet, maar dat kan enkel op termijn. Een onmiddelijke afbouw is om problemen vragen. De oplossing zit in de bijsturing van de gekende indicatoren, denk ik: de instroom, de snelheid van de procedure en de terugkeer. En vergeet niet de Europese aanpak."
Welke onmiddellijke remedies stelt u dan voor?
"De staatssecretaris moet ervoor zorgen dat er nu geen mensen meer op straat staan. Dat is crisisbeleid. Wat daarna komt, is de aanpak van de instroom door gerichte ontradingscampagnes, een kortere procedure, en de mensen met een negatieve beslissing moeten terug. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet. Dat moet de mantra zijn. Een asielprocedure die slechts zes maanden duurt, is de best mogelijke ontrading. De opvangcentra zullen dan automatisch minder mensen moeten opvangen. Zodra dat zich uitkristalliseert, kan de regering beginnen met de afbouw."
Heeft deze regering wel genoeg gedaan om de opvangcrisis te voorkomen?
"De staatssecretaris heeft zeker het hart op de juiste plaats, maar dat vertaalt zich beleidsmatig nog niet in concrete acties. België mag geen météobeleid voeren, een beleid dat enkel en alleen afhangt van de weersomstandigheden. Er moet een duidelijk kader komen, met streefcijfers voor elke asielinstantie. Samen kunnen we deze crisis aanpakken en het hele systeem omgooien, mét een buffer aan tijdelijke opvangplaatsen.
"Als we in de regering van lopende zaken stappen in de goede richting konden zetten, dan moet dat nu toch zeker kunnen? We hebben in de vorige legislatuur de finish niet gehaald. Hopelijk lukt dat nu wel. De staatssecretaris mag gerust eigen accenten leggen, maar er moet wel een continuïteit zijn met wat haar voorgangers hebben opgestart en verwezenlijkt."
Is er wel genoeg geld om dat in de praktijk om te zetten?
"Laten we elkaar geen blaasjes wijsmaken, de regering zal letterlijk een prijs moeten betalen voor de échte oplossing van deze crisis. De staatssecretaris heeft al gezegd dat ze geld gaat vragen bij de begrotingscontrole op 25 februari. Ik reken op haar. Het móét bewegen."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten