Van ruim 1200 respondenten van de poll op Gemeente.nu vindt ruim 90 procent dat uitgeprocedeerde asielzoekers die op straat staan hulp verdienen. “Gemeenten willen voorkomen dat mensen onder een brug belanden.”
Minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel is het eens met de negen procent die hulp aan vluchtelingen in de kou “onnodig en onwenselijk” vindt. “Wanneer er sprake is van een situatie van vrieskou en niet is gebleken dat de vreemdeling zelf voor een alternatief kan zorgen, zal geen beëindiging van de COA-opvang plaatsvinden”, stelt Leers.
De vraag is dan wat gemeenten kunnen doen als ze worden geconfronteerd met zwervende asielzoekers, die ook bij gemeentehuizen kunnen vragen om hulp. “Op het moment dat mensen op straat gaan zwerven, heb je vaak veel grotere problemen”, zegt woordvoerder Frea Broekman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Gemeenten willen voorkomen dat mensen onder een brug belanden.”
Politiek
Toch heeft de VNG geen advies of mening over het wel of niet helpen van zwervende asielzoekers. “Dat is een politiek besluit”, stelt de woordvoerder. Het is daarmee aan de gemeenten zelf. Als ze niet willen helpen, kunnen ze bellen met de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dan komt een busjes langs. Als de hulpvrager nog te vinden is, wordt deze vluchteling meegenomen.
Wat als gemeenten wel willen helpen? Dan zijn er twee mogelijkheden, ziet Broekman. De lokale overheid kan doorverwijzen naar instellingen die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning, zoals de noodopvang van het Leger des Heils. Een andere mogelijkheid is het benutten van de steun die kerken mogelijk aanbieden in de gemeente.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten