woensdag 11 januari 2012

Bijgedachte: De Block had haar erfenis beter geweigerd

'Pretentie is het verstand van dommeriken.' De Block haalt de spreuk zelf aan als rechtvaardiging voor haar maand zwijgen. Maar heeft ze in die maand veel geleerd? Ons inziens niet. Dom is ze niet, onwetend nog altijd.


Hoe dit interview verliep: staatssecretaris De Block leest haar plannen voor van een blad papier en kan hoofd- niet van bijzaken onderscheiden. Voor haar zelf gekozen blokperiode kon ze geen enkel zinnig woord uitbrengen over het migratie- en asielbeleid. Erna herkauwt ze braaf wat de directeuren van Fedasil, Dienst Vreemdelingenzaken of het Commissariaat-Generaal haar hebben ingelepeld. Zoals ze zelf openlijk toegeeft, had ze zowat alles gevolgd in het parlement, behalve dit uiterst delicate en explosieve domein. Een eigen visie? Niet gevonden in haar woordenbrij. Een echt concreet antwoord op concrete problemen? Onbestaande. Ja, ze is geraakt door de niet-begeleide minderjarigen die met honderden tegelijk ons land binnenkomen. 

Ja, ze wil daar wat aan doen. Wie niet? Hoe ze dit probleem concreet gaat aanpakken, dat weet ze nog niet. Van een staatssecretaris die maar dertig maanden heeft om zich te bewijzen, mag je nochtans niks anders verwachten. Die moet zich al opwarmen nog voor ze aan de start moet verschijnen.

Voorzitter Alexander De Croo (Open Vld) heeft met de aanstelling van deze huisarts een kapitale fout gemaakt. Hij had nochtans mensen in zijn partij die dit domein beter kennen en/of meer ervaring hebben met de media. Bart Somers of Gwendolyn Rutten, om er maar twee te noemen. Maar hij koos voor de onervaren De Block. Een verdienstelijk parlementslid, beslagen in armoedebestrijding, maar duidelijk niet opgewassen tegen het vuurpeloton dat haar te wachten staat. Met een oppositiepartij als N-VA, die altijd klaar staat om te schieten, zou ze toch bewapend op het strijdveld mogen verschijnen?

Het klinkt cynisch, maar De Block heeft simpelweg geluk gehad met het zachte weer. Daardoor verkleumen er nog geen asielzoekers op straat of in de stations. Daardoor krijgt ze niet dagelijks journalisten aan de lijn met de vraag wanneer en hoe ze het opvangprobleem eindelijk de gaat uithelpen. De afgelopen drie jaar moest België elfduizend mensen een opvangplaats weigeren. De Belgische regering verzuimt daarmee haar eigen wetten en schendt internationale verplichtingen. Maar dat opvangprobleem vindt De Block niet "haar eerste prioriteit".

Dat de ngo's zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen nu zelf voor opvang zorgen omdat de overheid niet genoeg plaatsen voorziet, noemt mevrouw de staatssecretaris "een mooi en positief signaal". Hallo? Als het niet zo schrijnend zou zijn, een mens zou erom lachen. De Block presteert het in haar eerste, minutieus voorbereide interview (ze had een briefje bij zich waarop duidelijk stond 'rode draad in het interview') om keer op keer de bal de foute kant uit te slaan. Het enige moment waarop ze van (zelf)kennis getuigt, is wanneer ze eruit flapt dat "als dit departement een erfenis was, ze die had geweigerd". Wel staatssecretaris, dat had u inderdaad beter gedaan. Voor de vluchtelingen, voor uw partij, en voor uzelf.


link naar artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten