woensdag 12 oktober 2011

Golf vluchtelingen Arabische Lente blijft uit

AMSTERDAM -  De angst die dit voorjaar in Nederland heerste voor de grote toestroom van vluchtelingen en illegalen als gevolg van de Arabische Lente blijkt ongegrond. In de eerste zes maanden van dit jaar vroegen in totaal 200 mensen afkomstig uit Egypte, Libië, Tunesië, Jemen en Syrië asiel aan in ons land, slechts iets meer dan in dezelfde periode in 2009 en 2010. Toen ging het respectievelijk om 125 en 195 mensen, blijkt uit cijfers van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie.



Nadat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi aan 25.000 migranten een tijdelijke verblijfsvergunning gaf, ontstond er in veel Europese landen, waaronder Nederland, ophef over een grote stroom vluchtelingen en illegale migranten die van Zuid- naar Noord-Europa zou trekken. Deze stroom blijkt, zeker in Nederland, mee te vallen.
Het aantal illegalen afkomstig uit Noord-Afrikaanse landen in Nederland is moeilijk te meten, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de 'gelukszoekers' in groten getale naar het noorden van Europa zijn getrokken. „Twee factoren maken dat illegalen zich ergens vestigen: vraag vanuit de arbeidsmarkt en de connecties die illegalen hebben, netwerken”, aldus Jeroen Doomernik, migratieonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. „In Zuid-Europese landen zijn deze factoren te vinden, in Nederland is daar geen sprake van.”
De problemen rond volle boten met migranten vormen geen recent probleem. Al decennialang trekken grote groepen gelukszoekers van Noord-Afrika naar Zuid-Europa. Uit cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) blijkt dat in 2006 en 2008 respectievelijk 22.000 en 36.000 migranten naar Italië trokken. In 2011 zijn 55.000 mensen aangekomen, waarvan volgens Doomernik het grootste deel 'normale' gelukszoeker is.
Veruit de meeste mensen die het geweld in hun land ontvluchtten, trokken naar buurlanden. In de eerste maanden van het geweld in Libië, trokken volgens cijfers van de International Organization for Migration ruim 233.526 Libische vluchtelingen naar buurland Tunesië en 192.089 naar buurland Egypte. In vergelijking hiermee is het aantal vluchtelingen dat naar Europa kwam klein.
In Nederland vroegen de eerste helft van dit jaar in totaal minder mensen asiel aan dan in dezelfde periode voorgaande jaren. In de eerste helft van 2011 lag het totaal aantal zogenoemde eerste asielverzoeken op 5710, in 2010 op 6400 en in 2009 vroegen 7090 mensen in Nederland asiel aan. Het afgenomen aantal asielverzoeken van mensen uit Irak en Afghanistan zorgt voor de grootste daling. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten